Великденски козунак със стевия

Рецептата на известната наша поетеса Райна Недялкова, която от много години е с диабет, за приготвяне на Великденски козунак със стевия.

А сега ми се ще да ви покажа, с какво си ,,поиграх“ цял следобед… Познайте! Правих козунак… Не какъв да е, а подсладен с българска стевия. Е, мисля, че успях! Благодаря ти, Ивайло Проданов за тази природна сладост, без горчив вкус, произведена отново в моя роден град!

 

Допълнителна информация

P.s. Който обича, може да направи този Великденски козунак със стевия и с плънка от счукани орехи и канела, или с плънка от локум, течен шоколад или мармалад и да го оформи като руло.Отнема доста време и си е труд, но, повярвайте ми, вкусът е съвсем различен и цялата къща ухае все още на топъл козунак и ме връща в онези свидни детски години…

Важно! Не забравяйте да сложите щипка любов като го правите, защото без нея, просто няма да ви се получи!

Необходими продукти

  • 6 цели яйца;
  • 1/2 литър прясно мляко;
  • мая за хляб (1кубче и половина);
  • 500гр. захар (в случая, сложих в топлото прясно мляко 2 пълни супени лъжици българска стевия, вместо захар);
  • 1 пакетче ванилия;
  • настъргана кора от 1среден лимон;
  • щипка сол;
  • брашно – около 1,800кг. (колкото поеме до меко тесто);
  • 1 пакетче размекнато на стайна температура краве масло (аз ползвам само немското);
  • сусам за поръсване отгоре;
  • 1 разбит жълтък с малко олио, за намазване отгоре, и 1ч.л. прясно мляко с малко водичка.

Начин на приготвяне

Маята се,, подхваща“с малко захар (около 1/2ч.л.), топличко мляко и малко брашно (около 1-2с.л.) да ,,шупне“. Брашното се изсипва в дълбок съд, в който ще се замесва, прави се в средата ,,кладенче“ и се изсипва там маята, сместа от разбитите добре яйца със стевия, ванилия, лимоновата кора и щипка сол. Всичко се обърква и се премества заедно с едно пакетче краве масло постепенно (маслото да е меко, може и с разтопена свинска мас или олио около 150-200мл.) Хубаво се меси до меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.

Важно! В стаята, където се меси, трябва да е топло и продуктите да са със стайна температура, а прясното мляко да е топло, но не и горещо!

След като втаса веднъж, се премесва още веднъж. Аз лично, козуначено тесто не удрям в масата! След това от голямата топка тесто, режа с ножа на шест по-малки топки и оформям всяка една на дълго, с усукване. Плета на плитки и слагам в намаслена форма за кекс (продълговата) или във формата с подвижно дъно за торта (кръгла). Намазвам отгоре с разбит жълтък (може и цялото разбито яйце), с малко олио и мляко и ръся със сусам. Слагам в предварително загрята фурна на 100градуса първоначално около 10-на мин. пак да втаса и пека на 180-200градуса, на горен и долен реотан заедно включени, около 40мин. до готовност.

Проверявам с клечка – дали е изпечен, ако не лепне, значи вашия Великденски козунак със стевия е готов. Да ви е сладко!