Великденски козунак със стевия
Рецептата на известната наша поетеса Райна Недялкова, която от много години е с диабет, за приготвяне на Великденски козунак със стевия.
А сега ми се ще да ви покажа, с какво си ,,поиграх“ цял следобед… Познайте! Правих козунак… Не какъв да е, а подсладен с българска стевия. Е, мисля, че успях! Благодаря ти, Ивайло Проданов за тази природна сладост, без горчив вкус, произведена отново в моя роден град!
Допълнителна информация
P.s. Който обича, може да направи този Великденски козунак със стевия и с плънка от счукани орехи и канела, или с плънка от локум, течен шоколад или мармалад и да го оформи като руло.Отнема доста време и си е труд, но, повярвайте ми, вкусът е съвсем различен и цялата къща ухае все още на топъл козунак и ме връща в онези свидни детски години…
Важно! Не забравяйте да сложите щипка любов като го правите, защото без нея, просто няма да ви се получи!
Начин на приготвяне
Маята се,, подхваща“с малко захар (около 1/2ч.л.), топличко мляко и малко брашно (около 1-2с.л.) да ,,шупне“. Брашното се изсипва в дълбок съд, в който ще се замесва, прави се в средата ,,кладенче“ и се изсипва там маята, сместа от разбитите добре яйца със стевия, ванилия, лимоновата кора и щипка сол. Всичко се обърква и се премества заедно с едно пакетче краве масло постепенно (маслото да е меко, може и с разтопена свинска мас или олио около 150-200мл.) Хубаво се меси до меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса.
Важно! В стаята, където се меси, трябва да е топло и продуктите да са със стайна температура, а прясното мляко да е топло, но не и горещо!
След като втаса веднъж, се премесва още веднъж. Аз лично, козуначено тесто не удрям в масата! След това от голямата топка тесто, режа с ножа на шест по-малки топки и оформям всяка една на дълго, с усукване. Плета на плитки и слагам в намаслена форма за кекс (продълговата) или във формата с подвижно дъно за торта (кръгла). Намазвам отгоре с разбит жълтък (може и цялото разбито яйце), с малко олио и мляко и ръся със сусам. Слагам в предварително загрята фурна на 100градуса първоначално около 10-на мин. пак да втаса и пека на 180-200градуса, на горен и долен реотан заедно включени, около 40мин. до готовност.
Проверявам с клечка – дали е изпечен, ако не лепне, значи вашия Великденски козунак със стевия е готов. Да ви е сладко!