Какво е стевията

Стевия /Stevia Rebaudiana Bertoni/ е името на тревист полухраст с прости листа, малки бели цветове и силно разклонена, добре развита коренова система. Произхожда от Южна Америка и вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Тя е многогодишно растение от сем. Астроцветни, което в естествено състояние достига до 60- 80 см. височина.

От векове, индианците от племето „гуарани” са използвали стевия като подсладител. Достатъчно било да добавят няколко листа от стевия в напитките си и те ставали удивително сладки. Гуараните нарекли тази трева “ка-а-хе-е”, което в превод означава “сладка трева” или “медени листа”.

За първи път стевия е открита и описана, за западната наука, през 1899г. от южно- американския учен натуралист М. С. Бертони (Moisés Santiago Bertoni), като Eupatorium Rebaudianum Bertoni. През 1905г. станало ясно, че растението принадлежи към рода Stevia, и от тогава носи името Stevia Rebaudiana Bertoni.

Стевия набира изключителна популярност в нач. на 70- те години на XX в., когато Япония започва масовото й отглеждане, а паралелно с това и задълбоченото и изучаване в над 60 лаборатории на селскостопански, медицински и други научно- изследователски учреждения.

В резултат на това, японците разработват нов метод за извличане на гликозидите, а през осемдесетте години Япония вече използва 90% от световния добив на растението.

Интересът на Япония служи като катализатор, след което започва бързото интродуциране на стевия в различни части на света: Южна Корея, Китай, Тайланд, САЩ, Тайван, Сингапур, Канада, Израел, бившият Съветски Съюз. В началото на 80-те години в Русия, Украйна и Казахстан започва масово отглеждане в плантации, в следствие на задълбочените научни изследвания, както за получаването на нови сортове, така и заради лечебно-профилактичните свойства на растението. В руските научни среди, стевия за първи път е класифицирана като растение- адаптоген. След аварията в Чернобил, медената билка е използвана за лечение и профилактика на пострадалите от аварията, освен това е била и част от рациона на подводничари и космонавти, както и на управляващия елит.

Какво съдържа стевия

През 1931г., двама френски химици успяват да изолират гликозидите, които дават сладкия й вкус. Тези съединения, наречени стевиозид и ребаудиозид, са между 250 и 300 пъти по- сладки от захарта, топлоустойчиви и рН- стабилни, а и не подлежат на ферментация.

Стевия съдържа още:

  • растителни липиди;
  • каротин; полизахариди;
  • флавоноиди– рутин;
  • кварцитин;
  • кварицитрин;
  • апигенин и др.;
  • микроелементи– калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен,
  • желязо, калций, натрий, аминокиселини и много други.
  • витамини– А, С, В1, В2, Р, F, РР;

Лечебни свойства на стевия

  • Независимо от сладкия си вкус, при консумиране стевия не предизвиква отделяне на инсулин и възпрепятства развитието на хипогликемично и хипергликемично състояние при болни от диабет;
  • Стевия спомага за нормализиране на теглото както при наднормено, така и при дистрофии, възпрепятства затлъстяването и натрупването на наднормени килограми;
  • Притежава полезен и тонизиращ сърцето ефект, укрепва сърдечно-съдовата система;
  • Понижава нивото на холестерола;
  • Стабилизира артериалното налягане;
  • Възстановява микроциркулацията на кръвта;
  • Значително снижава толерантността на клетките към кислородния глад;
  • Стевия подобрява нервно- мускулната проводимост;
  • Подобрява работата на стомаха и червата, ферментативната активност на органите на храносмилателната система при остри и хронични гастрити;
  • Притежава бактерицидно, противоалергично, обезболяващо и антисклеротично действие;

Употреба на стевия

Стевията е все по- популярна сред любителите на здравословното хранене и спазващите различни диети и хранителни режими, тъй като е доказано най- добрия естествен заместител на захарта и изкуствените подсладители. Тя не съдържа никакви калории и редовната й употреба не води до пристрастяване! Благодарение на всичко това, тя намира все по- широко приложение навсякъде по света:

  • Подслаждане на различни безалкохолни напитки, диетични храни, компоти и десерти;
  • Козметика- производство на пасти за зъби и води за изплакване на устата;
  • Във всяка рецепта, която използва захар или изкуствен заместител на захарта;

Вредна ли е стевия

През 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най- ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.

През 2008 г. FDA, разрешава употребата на стевиозид за подсладител! Докладът съдържа подробен списък на международни проучвания, препоръки и химичен анализ.

Считано от 02.12.2011 стевиолгликозидите, които са основната сладка субстанция на стевията, могат да бъдат използвани в храни и напитки в целия Европейски съюз.