Тиквеник със стевия

Чудесна рецепта за домашно приготвен тиквеник със стевия, вместо със захар!

Тиквеник! Що е то?

Тиквеникът е вид сладка баница, на която плънката се състои от настъргана тиква. Приготвя се като витата баница от тестени кори, които се навиват като пури на руло, с равномерно добавяне на сместа от тиква и счукани орехи. Добавя се олио, а в много рецепти и краве масло, но само тогава, когато тиквеника не е предназначен за ритуално ядене на Бъдни вечер. 

 

Тиквата съдържа множество полезни вещества, като с най- високи стойности е Витамин С (10%). Поради ниската си калоричност (около 17 калории в 100 г),  тиквата притежава диетични свойства и се препоръчва при бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

Тиквеникът почти задължително присъства като постно ястие на Бъдни вечер!

Традиционно, за приготвянето на тази сладка баница, която е много добре позната по нашите земи, се използва захар. Нашето предложение е, да замените захарта със стевия и…. повярвайте ни, резултата е превъзходен!

Стевия:

Стевията, които сме използвали за приготвянето на този „Тиквеник със стевия“, е по- сладка от захарта около 4-5 пъти, няма горчив вкус и послевкус, лесно се разтваря и не губи качествата си при термична обработка.

Произведена е от „Българска стевия“ ЕООД и можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна.

Необходими продукти

  • 1 пакет кори за баница
  • 1 кг. тиква
  • 1 ч.ч. орехи
  • 4- 5 с.л. стевия
  • 2-3 ч.л. канела
  • 4 с.л. олио
  • 2 чаши вода

Начин на приготвяне

Тиквата се настъргва на едро и се смесва с начуканите орехи, канелата, олиото и половината от стевията. 

Разбърквате добре до получаването на еднородна смес.

Поръсва се от готовата плънка върху една от корите, после върху нея се поставя друга кора и се навива на руло.

По същия начин се приготвят останалите кори и се поставят в намазана с масло тавичка.

След като подредите в тавичката всички готови рула, намазвате ги с олио и ги слагате да се пекат в предварително загрята фурна до 200 градуса,  за около 30 мин.

След като тиквеникът е готов изпечен, приготвяте сладък сироп със стевия, с който да го залеете.

На сиропа:

Останалата половина от стевията се слага в чаша вода, като количеството зависи  от това, колко рула сте направили. Разбърквате (стевията на прах се разтваря изключително бързо, така че няма да ви се наложи да разбърквате кой знае колко)

След като залеете тиквеника, с така получения сладък сироп със стевия, покрийте го с кърпа и го оставете за няколко часа.

Консумирайте го най- доволно в компанията на любимите ви хора.

Добър апетит!