Стевия в България

юли 31, 2014

Стевия в България ! Мисия възможна – отглеждане на стевия в България!

СЕВЕР.БГ: Фирмата ви е първата, чийто производствен процес на стевия е изцяло български – от опаковката до таблетирането. Как започна бизнесът с тази не особено популярна у нас билка?

Българска стевия ЕООД: Започна преди три години, след като се запознах случайно с растението стевия, с полезните му свойства и целия набор от въздействие върху човешкия организъм. Оказа се, че това е уникално растение, естествен заместител на захарта. Редовната му употреба пък помага на болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

Когато ние започнахме, почти всичко на българския пазар беше вносно, произвеждаше се отвън. Основната суровина и готови продукти идваха основно от Китай и се продаваха на много високи цени. Тогава ни хрумна, че стевия може да се отглежда и на нашата географска ширина. Оказахме се прави, стевия може да се отглежда в България!

Най-напред внесохме семената и започнахме тестово да ги отглеждаме, като идеята беше хората да си правят това сами, в своите домове или градини. Направихме сайт и постепенно ги пуснахме в продажба. Отначало имаше интерес основно от приятели и познати, някои заради здравословни проблеми, други от любопитство. През втората година обаче вече имаше много голямо търсене на семената. Така започна всичко.

СЕВЕР.БГ: Спечелили сте проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Каква е неговата реализация? Какво ново пускате на българския пазар?

Българска стевия ЕООД: Да, написахме проект, който беше одобрен и така получихме финансиране, което много ни помогна в началото. Благодарение на него успях да наема офис с прилежаща производствена площ и да закупя машина за таблетки от стевия – в региона няма друга такава, а вероятно и в страната.

Последваха още лични инвестиции, други машини, нови идеи и продукти… Така, бавно и постепенно, започна всичко и след няколко месеца дори се стигна до откриване на още работни места.

Новото в продуктите ни се изразява в това, че всички съставки, с които ние работим, са натурални и в тях няма никаква синтетика. Основна суровина е стевията, но използваме и еритритол – плодова захар, извлича се от царевица без ГМО.

Нашата цел е да сме полезни на хората, които ще използват продуктите ни!
В никакъв случай не приемаме начинанието си само като бизнес!

СЕВЕР.БГ: Какви други продукти освен таблетките предлага „Българска стевия”?

Българска стевия ЕООД: Работим едновременно върху няколко нови продукта, но първо ще са готови таблетките, а малко по-късно и екстрактът от стевия, който ще е два вида- прахообразен и течен, за да се дозира по-лесно. Третият ще запазим в тайна, засега. Планираме най-късно през януари първите няколко продукта да излязат на българския пазар.

СЕВЕР.БГ: Стевия има ли специфична среда и особености при отглеждането в България?

Българска стевия ЕООД: Стевията е тропическо растение, родината му е Парагвай, Южна Америка. Нужният му климат е по-специфичен и на нашата географска ширина се прилагат повече грижи. В естествената си среда е многогодишно и достига най-голяма сладост на втората година, въпреки че и самият разсад е сладък. В България, поради специфичните климатични условия, стевията е едногодишно растение, което оставено навън през зимата ще измръзне, затова съветваме да се съхраняват коренищата му – на хладно място.

СЕВЕР.БГ: Откъде се извлича самата сладост и каква реколта дава растението?

Българска стевия ЕООД: От листата. Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества, наричани най- общо стевиозиди. Те са около 200-300 пъти по-сладки от захарта. Безспорен плюс на растението е, че то може да се използва като подсладител и директно. А относно реколтата, мога да кажа, че при оптимални условия и добра агротехника от един квадратен метър със стевия може да се събере реколта, която да замени 7 килограма захар.

СЕВЕР.БГ: Има ли вече интерес към него от външния пазар?

Българска стевия ЕООД: Да, имаме интерес от английския пазар, както и от гръцки и македонски частни лица. Работим и в тази посока, но истината е, че нашата идея беше и все още е, да отгледаме и произведем стевия в България, основно предназначена за българския пазар и българския потребител!

Статия за „Българска стевия“ ЕООД в Север.бг, автор: Станимира Колева