Стевия с мляко и ягоди

Стевия с мляко и ягоди! Изключително интересна рецепта за приготвянето на напитка със стевия с мляко и ягоди, която ни подариха наши приятели от Гърция!

ЯГОДАТА…

Ягодата е нискокалоричен плод, който освен, че е много вкусен, е и изключително ценен поради богатото количество на витамини и доказаните лечебни свойства върху организма.

В българската народната медицина, плодовете на ягодата се използват като лек против раздразнение на кожата, за понижаване на нивото на общия холестерол, на лошия холестерол и на триглицеридите, при нарушаване на очното налягане, понижават риска от сърдечни болести и инфаркт, забавят процеса на стареене и спомагат функционирането на мозъка….

ПРЯСНО МЛЯКО….

Млякото е богат източник на хранителни вещества и витамини. Към органичните вещества в него спадат белтъците, мазнините, млечната захар, витамини, ензими, а към неорганичните – водата, минералните соли и газовете. Белтъчните вещества в млякото са пълноценни и напълно усвоими от организма Млечната мазнина се характеризира с наличието на значително количество нискомолекулни мастни киселини. В млечната мазнина се намират значително количество фосфатиди, токофероли и витамини A и D. Характеризира се с усвоимост до 98% благодарение на това, че емулгира добре в храносмилателната система. В млякото се съдържат и соли на калция и фосфора. Те спомагат за формирането на костна тъкан, възстановяване на кръвта, лимфата и действието на мозъка. Намират се и редица други химични елементи като калий, натрий, магнезий, хлор, цинк, кобалт, мед, желязо, манган, йод и други. Особено ценен е и включеният в него Витамин В12.

И все пак…. Това, че млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране и здравето на организма ни, е ясно дори и на малките деца! Въпреки това, през последните няколко години, консумацията им предизвиква противоречиви мнения сред някои диетолози и специалисти по правилно хранене.

СТЕВИЯ….

За приготвянето на този коктейл „Стевия с мляко и ягоди“, ние използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама).

Необходими продукти

  • 150 гр. прясно (сварено) мляко
  • 1-2 ч. л. стевия на прах (точното количество е въпрос на вкус)
  • 30гр. ягоди

Начин на приготвяне

Начинът на приготвяне на коктейлът е изключително бърз и много лесен!

Ягодите се почистват и измиват добре и след това се поставят в подходящ съд /блендер/. Добавяте към тях екстракта от стевия и ги заливате с изстудено сварено мляко.

Внимателно разбивате с блендера до получаването на хомогенна смес!

Така получената напитка се консумира с добро настроение и спокойствие на духа