Стевия помага срещу наднормено тегло

мар. 21, 2016

КАК?

Едва ли е тайна за някого, че с всяка година статистиките за увеличаването на хората с наднормено тегло стават все по-тревожни. Заседналият начин на живот, неправилното хранене, стресът, наследствеността… Факторите за натрупване на излишни килограми са много. Те влияят негативно на самочувствието и самооценката ни, но далеч по-лошо е друго. Наднорменото тегло води до „отключването“ и задълбочаването на много заболявания, сред които диабет, хипертония, камъни в жлъчката, нарушения в сърдечно-съдовата и чернодробната функции.

Можем да разберем достатъчно красноречиво колко важно е поддържането на оптимално тегло само по това, че една от първите лекарски препоръки към пациенти с подобни оплаквания е да отслабнат. Свалянето на излишните килограми обаче, освен с поддържането на оптимална двигателна активност, задължително е свързано със спазването на определен хранителен режим.

Никой от нас не си прави илюзии, че борбата със затлъстяването е лесна работа. Напротив, към този проблем трябва да се подхожда изключително сериозно. Затова и съюзници никога не са ни излишни. Един от най-ефективните помощници при свалянето на килограми е стевията. Ако търсите гарантирани и устойчиви резултати, тя трябва да бъде незаменима част от вашето меню.

Тъй като стевия е сравнително нов и непознат на българския пазар продукт, нека отговорим на някои от въпросите, които най-често вълнуват, хората искащи да си осигурят по-качествен и пълноценен живот:

Защо стевия помага срещу наднормено тегло?

Най-простият отговор е, че стевия е в състояние пълноценно да замени захарта във вашата диетата. В чист вид или като съставка на различни храни захарта е ежедневно в нашето меню, особено ако обичаме да си похапваме сладко. Всички обаче знаем, че прекаляването със захарта води не само до затлъстяване, но и до други сериозни здравословни проблеми. Ако обаче я заменим със стевия, можем да не се отказваме от лакомствата като при това не само не вредим, а помагаме на организма си.

 • Стевията е продукт, извличащ се от едноименното растение и не съдържа абсолютно никакви калории. Едва ли е необходимо да обясняваме колко важно е това при диети за намаляване на телесното тегло.
 • Един от най-разпространените проблеми при затлъстяване са високите нива на кръвната захар. Стевия спомага за устойчивото им нормализиране, като по този начин ни помага да се предпазим от диабет или от усложнения на това заболяване.
 • В много случаи основна причина за натрупването на излишни килограми е нарушението на работата на жлъчката и черния дроб. Редовното използване на стевия стимулира функциите на тези два изключително важни органа, като по този начин помага не само за поддържането на оптимално тегло, но и за цялостното ни здравословно състояние.
 • Проблемите с теглото често водят и до нарушение на функциите на храносмилателния тракт. Използването на стевия регулира дейността му сомага за намаляването на евентуални възпаления в него;

И ОЩЕ….

 • Стевия предотвратява разпространението на болестотворни бактерии в организма ни;
 • В стевия се съдържат редица незаменими за тялото минерали и елементи като магнезий, фосфор, калий, цинк, калций, селен, мед, хром, силиций и други вещества, подпомагащи правилното му функциониране.
 • Можете да консумирате стевия редовно, без да се притеснявате от появата на каквито и да било странични ефекти;
 • Стевия е лесна за съхраняване, тъй като по-високите температури не оказват влияние върху качествата й, което е безспорно предимство в сравнение с повечето подсладители;
 • Стевия е в състояние да нормализира кръвното налягане и намалява нивата на холестерола, което е допълнителен плюс при овладяване на негативните последици от наднорменото тегло;
 • Спомагайки за отстраняване на отпадъци и токсини, укрепвайки кръвоносните съдове и подобрява функцията на щитовидната жлеза, стевия оказва благотворен ефект върху целия ни организъм;
 • Въпреки сладкия си вкус стевия не само не способства, но и предотвратява появата на пародонтоза и кариес;
 • Стевия не предизвиква алергии, помага за тонизиране на тялото;

По този начин стевия наистина се явява изключително подходяща за всички нас, особено за хората с наднормено тегло.

СТЕВИЯ – ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Енергийна стойност 0 kJ / 0 Kcal
Мазнини 0g
– от които наситени мастни киселини 0g
Въглехидрати 100g
– от които захари 0g
– от които полиоли 100g
Протеини 0g
Сол 0g

Как стевия помага срещу наднормено тегло?

Разбира се, всички трябва да имаме предвид, че стевия не е в състояние да се справи сама с наднорменото тегло. За решаването на този сложен проблем е необходимо да се подходи по-отговорно и комплексно. В основата на всичко стои рязката и пълна промяна на хранителните ни навици, в това число изключване от менюто на всякакъв вид сладкиши, съдържащи захар, мазна и пържена храна.

Стевия може да бъде наш незаменим и пълноценен помощник в борбата с наднорменото тегло, единствено, ако наистина забравите за сладкишите, в които има захар! Това обаче не би променило живота ни, защото тя  напълно замества захарта. По този начин обаче постигаме желания ефект и лишаваме клетките си от основен източник на енергия за организма, така че те са принудени да я търсят на друго място. Казано с други думи – тялото ни ще започне да „харчи” собствените си телесни мазнини.

Колкото и изненадващо да звучи на пръв поглед, стевия дори „печели“ съревнованието с други полезни заместители на захарта, като например пчелния мед! Основната причина е, че пчелният мед не може да се обработва термично, а и нерядко е причина за развитието на различни алергии.

Разбира се, в една кратка статия не можем да опишем всички предимства, които ще донесе на тялото ви замяната на захарта със сладката южноамериканска билка стевия.

Можете да ни потърсете и във Фейсбук, където много хора публикуват своите рецепти със стевия. Ще се уверите сами, че стевия помага срещу наднормено тегло!