Стевия и диабет
Както е доказано от множеството проучвания, захарния диабет е едно от най- честите заболявания в света. Според статистическите данни, смъртността от диабет е приблизително 4 милиона души годишно.
Какво представлява захарния диабет?
Най- общо казано, основната причина за развитието на диабет е недостатъчното производство на инсулин от панкреаса. Основна функция на инсулина е да транспортира глюкоза в клетките, като по този начин намалява нивото на кръвната захар, при неговия недостиг обаче- глюкозата не може да се усвои от клетките и се натрупва в кръвта.
Един от основните методи при лечението на захарен диабет тип II е спазването на подходящ хранителен режим (диета).
Той предполага задължителна подмяна на рафинираните захари с подходящи захарозаместители, които би било добре да са и:
- Безвредни ;
- С приятен сладък вкус ;
- Да се обработват термично ;
- Да са добре разтворими във вода;
- Да не се повлияе метаболизма на въглехидратите ;
На всички тези високи изисквания, отговаря напълно само един естествен растителен подсладител- Стевия .
Стевия и диабет! Как помага стевия при захарен диабет?
Както е известно на всички, стевия е по-сладка от захарта около 300 пъти. Многобройните проучвания върху нея обаче са показали, че когато се приема редовно стевиозид, при повечето индивиди се наблюдава спад в нивата на кръвната захар!
Ще допълним, че стевия е богата на витамини А, B , C , PP , и микроелементи магнезий, калций, цинк, селен и фосфор. Това нейно съдържание има голямо влияние върху нашето тяло, като например: нормализира кръвната захар, укрепва съдовата стена, предотвратява появата на злокачествени тумори, стимулира премахването на токсините от организма.
Доказателство!
Родината на стевия е Южна Америка, като най- голямо приложение тя намира в Парагвай. Статистиката показва, че всяка година средната консумация на стевия в Парагвай е 8 кг. на човек. Това вероятно обяснява защо диабетно болните там са по- малко от 1%, което е десет пъти по- малко , отколкото в САЩ и Европа.