Сладко от смокини със стевия

Сладкото от смокини със стевия- приготвено по традиционния ни познат начин, но без захар, а със също толкова невероятен вкус!

Днес ще ви разкажем как да си приготвите сами това домашно сладко.

Какви ползи може да има домашно приготвеното сладко от смокини със стевия?

Като начало, смокините съдържат много витамини, а приготвения от тях сироп, може да се приема като слабително средство (ще разкажем повече за него в друга наша статия).

 

Смокините са много полезни при заболявания на сърдечно съдовата система, благодарение на високото си съдържание на калий. Освен това, те съдържат и много желязо, което пък е изключително необходимо при анемии.

Самото сладко от смокини със стевия, както вече споменахме по- горе, е прекрасно средство за понижаване на теглото и изчистване на мазнините, като същевременно възстановява силите при тежки физически натоварвания. В този смисъл, тъй като не съдържа захар, сладкото от смокини със стевия е напълно подходящо за включване в различни хранителни режими и диети на активно спортуващи, бодибилдъри, стрийт фитнес маниаци или просто почитатели на здравословния начин на живот!

Все пак, важно е да отбележим и това, че смокините са плод, който не се препоръчва да се консумира от хора страдащи от захарен диабет или остри стомашно-чревно заболявания.

Необходими продукти

  • 1кг. смокини;
  • 300мл. вода;
  • лимонена киселина (на вкус)
  • стевия на прах или стевия за компоти (необходимото количество, което да сложите във вашето сладко, е въпрос на вкус! Важно е да знаете и да се съобразите с това, че 1 лъжичка стевия се равнява на 4 лъжички захар!)

Начин на приготвяне

Препоръчваме да изберете среден размер светли смокини. Измийте ги и им махнете дръжките, след това внимателно ги набодете на няколко места с клечка за зъби (това се налага, за да се сварят добре смокините и от вътре).

Налейте в тенджера вода и я сложете на котлона. След като водата заври, поставете почистените смокини в нея, и ги оставете за около 10мин. Когато ги извадите, облейте ги обилно с хладка вода и ги оставете на чиста кърпа за да изсъхнат добре.

Докато смокините съхнат, е нужно да направите сиропа за бъдещото сладко.

Вземете отново тенджерата, налейте в нея 300мл. вода и добавете стевията. Сложете на котлона и разбърквайте, докато се получи еднородна смес. След това добавете плодовете и варете още около 40-45 мин. Важно е да знаете, че времето на варене зависи от степента на зрелост на вашите смокини- ако са недостатъчно узрели, варете ги по- дълго, а ако са много узрели, то тогава и 35мин. ще бъдат достатъчни.

Малко преди края добавете лим. киселина и отново разбъркайте добре.

Предварително стерилизираните буркани напълнете със сладкото, залейте със сиропа и сложете капачката.

Да ви е сладко!