Сладко от сини сливи със стевия

Изпробвана рецепта за приготвяне на домашно сладко от сини сливи със стевия, вместо с традиционно използваната захар!

Сините сливи са както много вкусни, така и доказано полезни!

Например- 100 грама сини сливи има само 30 калории. Водата е 87 %, захар (9 %), пектинови вещества (0,8 %), белтъчини (0,8 %), влакнини (0,5 %). От органичните киселини преобладава ябълчената (1,3 %), витамини В1, В2, РР, С (10 мг %), провитамин А. От минералите най-добре са представени натрият, калият, магнезият, фосфорът и желязото.

Сините сливи имат разхлабващо действие, като при лениви черва и запек те са естествен лек. Могат да се дават на деца от всякаква възраст, но с мярка! Повишават апетита, спомагат за отделянето на стомашен сок, за образуването на кръвни телца, за изхвърлянето на излишната вода и соли. Сливите подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма.

 

С две думи, сините сливи, особено в комбинация със стевия, са перфектното средство за пречистване и отслабване в едно!

Имате авитаминози или анемия? Добавете синята слива в менюто си и тя доказано помага, особено при желязодефицитна анемия. Сините сливи са незаменими при заболявания на жлъчката и стомашно-чревни болести, препоръчват се и като пикочогонно, жлъчегонно, хипотензивно, антисклеротично, противодиабетично средство.

С консумацията им се отървавате и от лошия холестерол в организма!

За черния дроб, бъбреците и сърцето, компотът от сини сливи със стевия е чудесен помощник при дискомфорт.

Сините сливи са отлична храна при хипертония и при проблеми с бъбреците. Те съдържат кумарини – вещества, които имат способността да предпазват кръвоносните съдове от образуване на тромбове. Кумарините лекуват тромбози и действат съдоразширяващо. Намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносната система и черния дроб.

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели плодове. Измийте ги добре, после ги разрежете на две половини и отстранете костилката им. Ако искате вашето сладко от сини сливи със стевия, да прилича повече на конфитюр и да се размазва по-равномерно, нарежете сливите на по-дребнички парченца.
После, поставете плодовете в дълбока тава (защото при печенето те увеличават обема си) и печете на около 180-200 градуса, като от време на време ги разбърквайте. Когато водата от тавата изври напълно и сливите вече са добре изпечени, извадете ги от фурната и ги напълнете плътно в сухи бурканчета. Затваряте веднага с капачките и ги обръщате за известно време (докато изстинат).

Важно!!! Един съвет, който и ние прочетохме в интернет пространството, но следвахме и изказваме благодарности! И по- точно: ако няма да стерилизирате бурканчетата, то тогава ползвайте само нови капачки, които малко преди да стане време за затварянето, сте сварили за пет минути във вряла вода! След като ги извадите, изцеждате ги от водата и още топли ги завинтвате.

Това е. Става бързо, лесно и вкусно!

Добър апетит!