Щрудел с моркови и стевия

ЩРУДЕЛ С МОРКОВИ И СТЕВИЯ? ЩО Е ТО?

Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, най- често навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела. Думата идва от (на немски: Strudel), което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“.

В България, за щрудел се приемат различни варианти на многообразието от плодови баници.

Поредното ни предложение за вашето здравословно меню, представлява добре познатия ви десерт с моркови, изключително популярен по нашите земи, в който плънката се състои от настъргани моркови и…. стевия, вместо традиционно използваната захар.

 

МОРКОВИТЕ

Морковите са полезни за зрението, действат като антиоксидант, като има вече и достатъчно доказателства, че редовната им консумация намалява риска от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво , предпазват сърцето и понижават нивата на холестерола. Изследователи от Харвардския университет са установили още, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.

СТЕВИЯ

Стевията, които сме използвали за приготвянето на този „Щрудел с моркови и стевия“, е произведена от „Българска стевия“ ЕООД. Тя е по- сладка е от захарта около 4-5 пъти, няма горчив вкус и послевкус, лесно се разтваря и не губи качествата си при термична обработка.

Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна.

 

Необходими продукти

  • 1 пакет кори за баница
  • 0,800 кг. пресни моркови
  • 1 ч.ч. орехи (по желание)
  • 4-5 с.л. стевия
  • 2 ч.л. канела
  • 2 оп. ванилия
  • 4 с.л. олио
  • 2 чаши вода

Начин на приготвяне

На щрудела:

Морковите се измиват добре, почистват се и се настъргват. Смесват се с част от олиото и с половината от стевията (и ако желаете- с начуканите орехи). Разбърквате много добре до получаването на еднородна смес.

В намазана с масло тавичка поставяте една кора, после поръсвате с готовата плънка и върху нея се поставя друга кора, и после пак плънка, пак кора и така нататък. Можете да навиете корите и на руло- въпрос на избор.

След като подредите в тавичката цялата плънка и всичките кори, намазвате ги с олио и ги слагате да се пекат в предварително загрята фурна до 180-200 градуса,  за не повече от 30 минути.

След като вашия щрудел с моркови и стевия е готов изпечен, приготвяте сладък сироп, с който да го залеете.

На сладкия сироп:

За приготвянето на сиропа можете да използвате и водата, която морковите са пуснали докато сте ги настъргвали. Нужни са ви около една- две чаши вода, но количеството все пак зависи и от това, колко кори и плънка сте сложили (рула сте направили). Разбърквате (стевията на прах се разтваря изключително бързо, така че няма да ви се наложи да разбърквате кой знае колко), добавете ванилията, и с така получения сладък сироп залейте готовия щрудел с моркови и стевия.
Покрийте с кърпа готовия щрудел с моркови и стевия.

След няколко часа го консумирайте най- доволно, по възможност в компанията на любимите ви хора.

Добър апетит!