Щрудел с моркови и стевия
ЩРУДЕЛ С МОРКОВИ И СТЕВИЯ? ЩО Е ТО?
Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, най- често навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела. Думата идва от (на немски: Strudel), което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“.
В България, за щрудел се приемат различни варианти на многообразието от плодови баници.
Поредното ни предложение за вашето здравословно меню, представлява добре познатия ви десерт с моркови, изключително популярен по нашите земи, в който плънката се състои от настъргани моркови и…. стевия, вместо традиционно използваната захар.
МОРКОВИТЕ
Морковите са полезни за зрението, действат като антиоксидант, като има вече и достатъчно доказателства, че редовната им консумация намалява риска от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво , предпазват сърцето и понижават нивата на холестерола. Изследователи от Харвардския университет са установили още, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.
СТЕВИЯ
Стевията, които сме използвали за приготвянето на този „Щрудел с моркови и стевия“, е произведена от „Българска стевия“ ЕООД. Тя е по- сладка е от захарта около 4-5 пъти, няма горчив вкус и послевкус, лесно се разтваря и не губи качествата си при термична обработка.
Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна.
Начин на приготвяне
На щрудела:
Морковите се измиват добре, почистват се и се настъргват. Смесват се с част от олиото и с половината от стевията (и ако желаете- с начуканите орехи). Разбърквате много добре до получаването на еднородна смес.
В намазана с масло тавичка поставяте една кора, после поръсвате с готовата плънка и върху нея се поставя друга кора, и после пак плънка, пак кора и така нататък. Можете да навиете корите и на руло- въпрос на избор.
След като подредите в тавичката цялата плънка и всичките кори, намазвате ги с олио и ги слагате да се пекат в предварително загрята фурна до 180-200 градуса, за не повече от 30 минути.
След като вашия щрудел с моркови и стевия е готов изпечен, приготвяте сладък сироп, с който да го залеете.
На сладкия сироп:
За приготвянето на сиропа можете да използвате и водата, която морковите са пуснали докато сте ги настъргвали. Нужни са ви около една- две чаши вода, но количеството все пак зависи и от това, колко кори и плънка сте сложили (рула сте направили). Разбърквате (стевията на прах се разтваря изключително бързо, така че няма да ви се наложи да разбърквате кой знае колко), добавете ванилията, и с така получения сладък сироп залейте готовия щрудел с моркови и стевия.
Покрийте с кърпа готовия щрудел с моркови и стевия.
След няколко часа го консумирайте най- доволно, по възможност в компанията на любимите ви хора.
Добър апетит!