Щрудел с моркови и стевия

ЩРУДЕЛ С МОРКОВИ И СТЕВИЯ? ЩО Е ТО?

Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Представлява тестена кора, най- често навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела. Думата идва от (на немски: Strudel), което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“.

В България, за щрудел се приемат различни варианти на многообразието от плодови баници.

Поредното ни предложение за вашето здравословно меню, представлява добре познатия ви десерт с моркови, изключително популярен по нашите земи, в който плънката се състои от настъргани моркови и…. стевия, вместо традиционно използваната захар.

 

МОРКОВИТЕ

Морковите са полезни за зрението, действат като антиоксидант, като има вече и достатъчно доказателства, че редовната им консумация намалява риска от рак на белия дроб, на гърдата и на дебелото черво , предпазват сърцето и понижават нивата на холестерола. Изследователи от Харвардския университет са установили още, че хората, които консумират повече от шест моркова седмично, са с по-малък риск да получат инсулт.

СТЕВИЯ

Стевията, които сме използвали за приготвянето на този „Щрудел с моркови и стевия“, е произведена от „Българска стевия“ ЕООД. Тя е по- сладка е от захарта около 4-5 пъти, няма горчив вкус и послевкус, лесно се разтваря и не губи качествата си при термична обработка.

Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна.

 

Необходими продукти

  • 1 пакет кори за баница
  • 0,800 кг. пресни моркови
  • 1 ч.ч. орехи (по желание)
  • 4-5 с.л. стевия
  • 2 ч.л. канела
  • 2 оп. ванилия
  • 4 с.л. олио
  • 2 чаши вода

Начин на приготвяне

На щрудела:

Морковите се измиват добре, почистват се и се настъргват. Смесват се с част от олиото и с половината от стевията (и ако желаете- с начуканите орехи). Разбърквате много добре до получаването на еднородна смес.

В намазана с масло тавичка поставяте една кора, после поръсвате с готовата плънка и върху нея се поставя друга кора, и после пак плънка, пак кора и така нататък. Можете да навиете корите и на руло- въпрос на избор.

След като подредите в тавичката цялата плънка и всичките кори, намазвате ги с олио и ги слагате да се пекат в предварително загрята фурна до 180-200 градуса,  за не повече от 30 минути.

След като вашия щрудел с моркови и стевия е готов изпечен, приготвяте сладък сироп, с който да го залеете.

На сладкия сироп:

За приготвянето на сиропа можете да използвате и водата, която морковите са пуснали докато сте ги настъргвали. Нужни са ви около една- две чаши вода, но количеството все пак зависи и от това, колко кори и плънка сте сложили (рула сте направили). Разбърквате (стевията на прах се разтваря изключително бързо, така че няма да ви се наложи да разбърквате кой знае колко), добавете ванилията, и с така получения сладък сироп залейте готовия щрудел с моркови и стевия.
Покрийте с кърпа готовия щрудел с моркови и стевия.

След няколко часа го консумирайте най- доволно, по възможност в компанията на любимите ви хора.

Добър апетит!

СТЕВИЯ
Какво представляват бисквитките

Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате нашия уебсайт. Отделните секции по-долу ще Ви дадат повече информация за различните категории бисквитки, които нашият уеб сайт използва, както и възможност за промяна на настройките в тази връзка. Моля да имате предвид, че ограничаването и спирането на бисквитките, може да доведе до спиране на функционалности, некоректна работа и ограничаване на потребителското Ви преживяване с нашия уебсайт.