Салата цвекло със стевия

Салата цвекло със стевия-здравословна, диетична и вкусна рецепта!

Подходяща при анемия, детоксикация, проблеми с черен дроб, жлъчка, кръвно налягане, подагра и много други.

ЦВЕКЛОТО…

Червеното цвекло (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) е вид кореноплоден зеленчук, който намира широко приложение в кухнята на много народи. Освен вкусно, цвеклото е и много полезно, тъй като съдържащата се в корена му аминокиселина „Бетаин” има значителен принос в борбата с рака, а „Холинът” изчиства от токсини черния дроб, премахва от тялото токсините и тежките метали.

Червеното цвекло сдържа още и желязо, което регенерира и активира червените кръвни телца в доставянето на кислород в тялото (например при анемия).

Нормализира кръвното налягане- понижава високото и повишава ниското кръвно налягане.

И много още…..

СТЕВИЯ…

За приготвянето на тази салат от тофу със стевия, ние използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7,99лв. за 1 опаковка от 90 грама).

Необходими продукти

  • 4 малки червени цвекла, нарязани
  • 3/4 малинов оцет *
  • 1/2 чаша вода
  • 1/2 ч.л. стевия на прах (количеството е въпрос на вкус)

Начин на приготвяне

В началото ви казахме/написахме/, че тази салата цвекло със стевия е изключително бърза и лесна за приготвяне и ето, вие сами можете да се убедите, че не сме ви заблудили.

Първо: Смесете всички съставки и ги оставете на силен огън.
След като кипнат, варете без капак на умерен огън за около още 30 минути.
Сервирайте, така приготвената салата цвекло със стевия, топла.

Добър апетит!

* Можете да си приготвите домашен малинов оцет по следния начин:
200мл. малини се слагат в стъклен съд (най- добре буркан) и се заливат с 350мл. затоплен до 40- 50° качествен винен оцет. Като изстине, се захлупва и се държи една нощ на стайна температура, а на следващия ден се прецежда. Готовият оцет се съхранява в хладилник.