Полезна ли е стевията?

Има ли полезен подсладител? Възможно ли е да няма странични ефекти дори при всекидневната му консумация?
Да, при стевията не само че ги няма негативите, които свързваме със захарта, но тази сладка билка категорично оказва благоприятно влияние върху организма.
За какво помага стевията?
Многобройните изследвания безспорно доказват, че редовната консумация на стевия не води до натрупване на излишни килограми. Нещо повече: приемът ѝ не предизвиква дори минимално повишаване на кръвната захар.
Колкото и невероятно да звучи, стевията е подсладител, който има комплексно позитивно действие върху организма. Сред ползите от нея са:
- стевия е незаменима при захарен диабет. Натуралният подсладител не добавя въглехидрати към храненето и не оказва негативно влияние върху нивата на инсулин в кръвта. Точно обратното – изследвания, цитирани от сайта Medical News Today, сочат, че консумацията на стевия помага за регулирането на глюкагон (хормона, който е отговорен за производстовото на глюкоза в тялото);
- помага за поддържане на здравословно тегло. Консумацията на сладкиши и подсладени със захар напитки доказано е един от основните фактори, водещи до натрупване на наднормено тегло. Храните със стевия обаче задоволяват глада за сладко, без да водят до натрупване на мастни депа в организма;
- намалява процесите на стареене. Благодарение на съдържащите се в растението антиоксиданти (като кемпферол), стевията забавя клетъчното стареене и стимулира процеса на регенерация на клетките;
- намалява риска от рак на панкреаса. Кемпферолът, като естествен флавоноид, антиоксиоксидант и антибактериален агент има свойства да противодейства на развитието на ракови клетки;
- способства за нормализиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Проучване от 2003 г., публикувано в com установява, че растението има кардиотонично действие;
- действа благотворно при сърдечно-съдови заболявания, като помага за намаляването на нивата на холестерол в организма и способства за укрепване на кръвоносните съдове;
- стевия има общо тонизиращо действие. Възстановява силите след нервно и физическо изтощение;
- подпомага коагулацията на кръвта (кръвосъсирването);
- влияе положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза;
- предотвратява образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазва при прием на антисептични лекарства;
- притежава и антимикробно и противогъбично действие;
- подпомага нормализирането на обмяната на веществата и способства за извеждане на шлаките, солите и тежките метали от организма.
Защо стевия е по-добра от захарта?
Стевиозидите (активните съставки на растението) са изключително сладки, но за разлика от захарта, не съдържат никакви калории. Това означава, че стевия е изключително подходяща за включване в почти всички диети и хранителни режими.
Допълнителен плюс е, че този натурален подсладител не предизвиква глад за въглехидрати.
И още! За разлика от синтетичните подсладители и захарта, стевия не само, че не вреди на зъбите и венците, но ги предпазва от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл.
Дали успяхме да отговорим на въпроса изчерпателно…
Полезна ли е стевията?
Да, стевията е полезна! Безспорен факт!