Отвара от стевия
Какво е това и как да си я приготвим сами в домашни условия?
Като начало, нека да се спрем на това: Що е то „отвара“? Думата основно се използва в кулинарията – за приготвяне на чай, бульон и прочие.
В митологията, отвара може да означава и остатъчно вещество от варене с особени свойства – например лечебни или дори с магически качества.
В нашия случай, отварата от стевия няма претенции чак за магически свойства, но за лечебни- със сигурност!
Самата технология по приготвянето на отварата от стевия, която ние ви предлагаме тук, е сравнително проста и лесна, което пък ще предпази вас от допускането на нелепи и нежелани грешки.
Начин на приготвяне
Сухи листа от стевия (20 гр.) се поставят в торбичка и се заливат с чаша вряла вода.
Така се оставят за около 50- 60 минути, а след това се изцеждат в стерилизиран флакон или бутилка.
За пълно извличане на гликозидите от сухите листа, се извършва повторно заливане с 1/2 чаша гореща вода и отново се изцежда.
Останалите листа, спокойно можете да използвате за подслаждане на чай или кафе, както и да бъдат добавени в напитки или като подправка при готвене.