Ошав със стевия

Ошав със стевия- хармонично съчетание на невероятен вкус и полза за организма!

Ошав – така се нарича компот от смесени сушени плодове, приготвян традиционно през зимните месеци и задължително поднасян на българската трапеза по случай Бъдни вечер. Обикновено се прави от сушени ябълки, круши и сини сливи, но към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии, стафиди и т.н. Начинът на приготвяне е много лесен, а именно: плодовете се варят и обикновено се подслаждат със захар.

В тази рецепта, ние решихме да заменим захарта със стевия. Получения резултат наистина ни очарова с хармоничното си съчетание на невероятен вкус и полза за организма. Ще се убедите сами!

За приготвянето на този ошав със стевия, използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама).

Допълнителна информация

Относно количеството стевия
В случай, че не сте уцелили точното количество стевия, не ви е достатъчно сладко и искате да добавите още, то можете да направите това дори и след като вашия ошав със стевия е отдавна готов. Стевията се разтваря много бързо както в топли, така и в студени напитки!

Приготвяне на ошав със стевия от други сушени плодове:
За приготвянето му, можете да добавите и други сушени плодове- круши, сини сливи, кайсии, стафидии много други!
Резултатът е още по- добър!

Най важното нещо, което трябва да знаете и да спазвате, когато приготвяте ошав от много и различни сушени плодове е:
Сушените плодове е необходимо да се добавят последователно в кипящата вода. Причината за това е, че сушените ябълки и круши се варят по-дълго време от останалите плодове- за около 30 минути, сушените сини сливи и кайсии се приготвят за 10-15 минути, а най- бързо се сваряват стафидите!

Необходими продукти

  • 3 литра вода
  • 300 грама сушени ябълки
  • 3-4 резена лимон
  • стевия – на вкус (използваната от нас стевия е 4-5 пъти по- сладка от захарта!)

Начин на приготвяне

Първо, измийте добре сушените плодове. След това, сложете водата на котлона, изчакайте я да заври и тогава в нея изсипете ябълките. Оставете ги да се приготвят на слаб огън в продължение на около 30-40 минути.

Когато ябълките са готови, обърнете внимание на водата- ако се е изпарила повечето и компотът е станал много гъст, може спокойно да долеете още малко вода. Съвсем накрая, добавете резенчетата лимон и стевията, изчакайте около минута и свалете съда от котлона. Затворете с капак и оставете готовия ошав със стевия да се запарва, докато изстине напълно. След това, можете да го приберете на студено за няколко часа.