Ошав със стевия

Ошав със стевия- хармонично съчетание на невероятен вкус и полза за организма!

Ошав – така се нарича компот от смесени сушени плодове, приготвян традиционно през зимните месеци и задължително поднасян на българската трапеза по случай Бъдни вечер. Обикновено се прави от сушени ябълки, круши и сини сливи, но към тях могат да се добавят и сушени череши, кайсии, стафиди и т.н. Начинът на приготвяне е много лесен, а именно: плодовете се варят и обикновено се подслаждат със захар.

В тази рецепта, ние решихме да заменим захарта със стевия. Получения резултат наистина ни очарова с хармоничното си съчетание на невероятен вкус и полза за организма. Ще се убедите сами!

За приготвянето на този ошав със стевия, използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама).

Допълнителна информация

Относно количеството стевия
В случай, че не сте уцелили точното количество стевия, не ви е достатъчно сладко и искате да добавите още, то можете да направите това дори и след като вашия ошав със стевия е отдавна готов. Стевията се разтваря много бързо както в топли, така и в студени напитки!

Приготвяне на ошав със стевия от други сушени плодове:
За приготвянето му, можете да добавите и други сушени плодове- круши, сини сливи, кайсии, стафидии много други!
Резултатът е още по- добър!

Най важното нещо, което трябва да знаете и да спазвате, когато приготвяте ошав от много и различни сушени плодове е:
Сушените плодове е необходимо да се добавят последователно в кипящата вода. Причината за това е, че сушените ябълки и круши се варят по-дълго време от останалите плодове- за около 30 минути, сушените сини сливи и кайсии се приготвят за 10-15 минути, а най- бързо се сваряват стафидите!

Необходими продукти

  • 3 литра вода
  • 300 грама сушени ябълки
  • 3-4 резена лимон
  • стевия – на вкус (използваната от нас стевия е 4-5 пъти по- сладка от захарта!)

Начин на приготвяне

Първо, измийте добре сушените плодове. След това, сложете водата на котлона, изчакайте я да заври и тогава в нея изсипете ябълките. Оставете ги да се приготвят на слаб огън в продължение на около 30-40 минути.

Когато ябълките са готови, обърнете внимание на водата- ако се е изпарила повечето и компотът е станал много гъст, може спокойно да долеете още малко вода. Съвсем накрая, добавете резенчетата лимон и стевията, изчакайте около минута и свалете съда от котлона. Затворете с капак и оставете готовия ошав със стевия да се запарва, докато изстине напълно. След това, можете да го приберете на студено за няколко часа.
СТЕВИЯ
Какво представляват бисквитките

Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате нашия уебсайт. Отделните секции по-долу ще Ви дадат повече информация за различните категории бисквитки, които нашият уеб сайт използва, както и възможност за промяна на настройките в тази връзка. Моля да имате предвид, че ограничаването и спирането на бисквитките, може да доведе до спиране на функционалности, некоректна работа и ограничаване на потребителското Ви преживяване с нашия уебсайт.