Настойка от стевия

ЩО Е ТО?

Като начало, ще обясним какво означава думата „настойка“. После, ще ви покажем един изпитан начин как да приготвите вашата „настойка от стевия“- бързо, лесно и безпогрешно в домашни условия.

НАСТОЙКА – според тълковния речник на българския език, думата означава: течност, която съдържа екстракт от поставеното в нея вещество или растение.

Сами разбирате, че в общи линии точно това трябва да направите и вие със сухите листа от стевия, които, надяваме се, сте успели сами да отгледате.

В случай, че не сте- можете да се снабдите с листа от стевия от тук:

 

Настойка (или още тинктура) приготвяте от билките, без да ги нагрявате. Възможно е само с помощта на спирт, тъй като настойката представлява извлек на спиртна, спиртно-водна или спиртно-етерна основа.

Нормалното съотношението между билките и спирта трябва да е 1:5, но ако растението е с много силно действие или съдържа опасни за здравето вещества, тогава 1:10 е правилната дозировка. Настойката трябва да престои така в продължение на 1-2 седмици. След това я прецеждате няколко пъти, докато се получи бистра течност с характерен аромат.

Ние ще ви предложим и друг начин за получаване на настойка от стевия, вместо да използваме спирт, ще оставим сухите листа от стевия да престоят в гореща вода. Рецептата е изпитана, можете да ни се доверите!

Необходими продукти

Най- важното нещо, което ще ви е необходима за приготвяне на вашата настойка от стевия, това са:

  • изсушени листа от билката стевия (Stevia Rebaudiana)– около 20 грама;
  • 1 ч.ч. гореща вода

Начин на приготвяне

Първо, сухите листа от стевия (20 грама) се поставят в подходящ термос и се заливат с една чаена чаша кипяща вода.

Оставят се да престоят около 12 часа.

След това, вече получената настойка от стевия, се изсипва в стерилизиран буркан, а листата, които остават, се заливат отново с ½ чаша вряла вода и се оставят за още 8 часа.

Накрая, двете настойки се поставят в общ съд.

Това е!