Мляко с ориз със стевия
Мляко с ориз със стевия, вместо със захар- предлагаме ви един нов прочит на тази изключително популярна рецепта.
Млякото с ориз отдавна се е утвърдило като любим десерт на поколения българи, като при повечето от нас, това е станало още в детските ни години. Когото и да попитате, дали си спомня изобщо нещо от менюто в детската градина, училището и… дори казармата, то това със сигурност ще е млякото с ориз. Факт !
По традиция, все още продължаваме да приготвяме този десерт по същия начин, както са го приготвяли и нашите баби- със захар. Вариациите разбира се има, но са малко и са свързани основно с добавката на различни допълнителни аромати.
До днес!
Верни на нашата мисия и мислейки си за всички онези от вас, които с удоволствие биха похапнали мляко с ориз, но не могат или не искат да консумират захар, ние преработихме традиционната рецепта, заменихме захарта със стевия, и получихме наистина страхотен резултат.
Начин на приготвяне
Първо, почиствате и измивате ориза. В подходящ съд наливате водата (150- 200 мл.) и добавяте готовия почистен и измит ориз. Слагате на котлона, на силен огън, и бъркате постоянно… докато изври водата.
След като това стане, намалявате котлона и добавяте към ориза повече от половината прясно мляко (до 700 мл.), стевията и ванилията.
Продължавате да бъркате без да спирате. След като сместа започне да се сгъстява, е време да добавите и останалото прясно мляко. Изчаквате още около 5 минути, докато ориза се свари напълно, и махате готовото мляко с ориз със стевия от котлона.
Забележка: Не оставяйте сместа да стане прекалено гъста, тъй като след охлаждане тя се сгъстява още повече!
Остава ви само да изберете подходящи купички, в които да разсипете вашето готово мляко с ориз със стевия, да го поръсите с канела и да го оставите да изстине напълно (можете да го поставите и в хладилник).
Консумирайте с добро настроение и грижа за здравето си, в компанията на любимите ви хора!