Масленки със стевия

Масленки със стевия- рецепта за приготвяне на домашни масленки със стевия, вместо със захар.

Както прочетохме в  Wikipedia, добре познатите ви масленките, са бисквити направени от една част захар и две части масло съединени с едно/ две яйца и малко брашно. Ронливата им структура, изобилваща от масло, ги прави направо да се топят в устата.

Родината на маслените бисквити вероятно е Шотландия, като се предполага, че те произлизат от шотландският маслен хляб.

Ние, обаче, малко поизменихме съставките в оригиналната рецепта за приготвяне на масленки, като вместо захар, използвахме стевия.

За приготвянето на тези масленки със стевия, ние използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама).

Дали резултатът е сполучлив- това ще кажете вие, както и всички онези, които направят и опитат нашите/ вашите домашни масленки със стевия.

И още….

Вместо обикновено брашно, ние сме използвали безглутеново, т.к. протеинът глутен, който се съдържа в житото, ечемика, ръжта и овеса, може да бъде много опасен за хората с непоносимост към глутен. При заболяването, наричано целиакия, се наблюдава увреждане на стените на червата, което води до сериозни здравословни проблеми, понижен имунитет, храносмилателни разстройства, изтощение, болки в ставите и т.н.

При отсъствие на глутен в режима на хранене болните от целиакия могат да живеят без болка, но… в постоянно търсене на алтернативи на основни храни и хранителни продукти. Включително и на брашното.

Всичко това, прави тези масленки със стевия особено подходящи за включване в различни хранителни режими и диети.

Необходимите продукти за приготвянето на тези масленки със стевия, няма да натоварят семейния ви бюджет, но пък след като ги приготвите- ще се насладите на един превъзходен и здравословен сладък подарък.

Необходими продукти

  • 125 гр. масло
  • 20-25 грама- стевия на прах
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1,5 ч.ч. оризово брашно (или друго безглутеново брашно)
  • ¼ ч.л. сода
  • ¼ ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • Ядки (по желание)

Начин на приготвяне

Маслото сипваме в купата, в която ще бъркаме. Добавяме стевията и ванилията, като разбъркваме добре до кремообразна смес.

След това, слагаме яйцето и добавяме 1, 5 ч.ч оризово брашно. Към тази смес добавяме и ¼ ч.л бакпулвер, както и  ¼ ч.л. сода за хляб.

Включваме фурната на 180 градуса да загрява.

Омесваме меко тесто, от което правим малки топченца в тавичката.  

По желание, можете да сложите на върха на всяка топка и по една ядка.

Печем 10-12 минути.