Масленки със стевия
Масленки със стевия- рецепта за приготвяне на домашни масленки със стевия, вместо със захар.
Както прочетохме в Wikipedia, добре познатите ви масленките, са бисквити направени от една част захар и две части масло съединени с едно/ две яйца и малко брашно. Ронливата им структура, изобилваща от масло, ги прави направо да се топят в устата.
Родината на маслените бисквити вероятно е Шотландия, като се предполага, че те произлизат от шотландският маслен хляб.
Ние, обаче, малко поизменихме съставките в оригиналната рецепта за приготвяне на масленки, като вместо захар, използвахме стевия.
За приготвянето на тези масленки със стевия, ние използвахме стевия произведена от Българска стевия ЕООД. Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама).
Дали резултатът е сполучлив- това ще кажете вие, както и всички онези, които направят и опитат нашите/ вашите домашни масленки със стевия.
И още….
Вместо обикновено брашно, ние сме използвали безглутеново, т.к. протеинът глутен, който се съдържа в житото, ечемика, ръжта и овеса, може да бъде много опасен за хората с непоносимост към глутен. При заболяването, наричано целиакия, се наблюдава увреждане на стените на червата, което води до сериозни здравословни проблеми, понижен имунитет, храносмилателни разстройства, изтощение, болки в ставите и т.н.
При отсъствие на глутен в режима на хранене болните от целиакия могат да живеят без болка, но… в постоянно търсене на алтернативи на основни храни и хранителни продукти. Включително и на брашното.
Всичко това, прави тези масленки със стевия особено подходящи за включване в различни хранителни режими и диети.
Необходимите продукти за приготвянето на тези масленки със стевия, няма да натоварят семейния ви бюджет, но пък след като ги приготвите- ще се насладите на един превъзходен и здравословен сладък подарък.
Начин на приготвяне
Маслото сипваме в купата, в която ще бъркаме. Добавяме стевията и ванилията, като разбъркваме добре до кремообразна смес.
След това, слагаме яйцето и добавяме 1, 5 ч.ч оризово брашно. Към тази смес добавяме и ¼ ч.л бакпулвер, както и ¼ ч.л. сода за хляб.
Включваме фурната на 180 градуса да загрява.
Омесваме меко тесто, от което правим малки топченца в тавичката.
По желание, можете да сложите на върха на всяка топка и по една ядка.
Печем 10-12 минути.