Крем карамел със стевия

Десертът, с който всички ние сме пораснали, но този път приготвен със стевия, вместо със захар!  

 

Крем карамелът

Крем карамел (на френски: crème caramel), също познат като флан или карамелен пудинг, е десерт от яйчен крем със слой от мек карамел, за разлика от крем брюле, който е пудинг с твърд карамелен слой. Разпространен е из цял свят, приготвя се и в повечето европейски страни. Към края на XX век крем карамелът започва да намира място в много менюта на европейски ресторанти, вероятно поради удобството, че може голямо количество от него да се приготви предварително и да се съхранява до момента, когато е нужен.

ВАЖНОПриготвянето на по-големи порции изисква внимание, тъй като вътрешността може да остане недопечена, а външността да се препече. Затова, често крем карамелът се приготвя и сервира в специални за целта малки купички.

Традиционно, крем карамел се приготвя със захарен сироп, под вида на карамел, който се излива във формите преди да се добави основата на крема. В нашата рецепта, този ефект няма как да бъде постигнат, тъй като стевия не карамелизира, но и не съдържа калории, няма вредните ефекти на захарта върху зъбите и е напълно подходяща за включване в различни диети и хранителни режими.

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със стевията на прах с помощта на блендер или миксер.
Добавете прясното мляко и разбъркайте.
Разпределете сместа в купички за крем карамел.
Подредете купичките в тава и налейте вода в тавата.
Водата трябва да покрива почти изцяло купичките.
До ръба на купичките трябва да остават 5 милиметра.
Печете на средно ниво във фурна, загрята на 150 градуса с вентилатор.
Времето на печене е 35 минути.
Извадете купичките от тавата и оставете да изстинет напълно.
При сервиране прокарайте тънък остър нож по ръба на купичките и обърнете.

Консумирайте вашия „крем карамел със стевия“ – любим десерт на малки и големи, без притеснения за вашата фигура и здраве, в компанията на любимите ви хора.