Козунак със стевия

Козунак със стевия за вашия здравословен Великден!

Козунакът, както е добре известно, е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден! В Гърция, този Великденски сладкиш, се нарича цуреки (τσουρέκι), в Турция- чорек (çörek), в Италия се приготвят козунаци панетоне (Panettone), а в Русия- Великденския обреден хляб се нарича кулич.

Днес ви предлагаме тази традиционна руска рецепта за приготвяне на домашен Великденски козунак (кулич), в която сме направили само една малка, но съществена поправка, заменили сме захарта със стевия на прах.

 

Необходими продукти

  • Брашно-1кг.
  • Мая- 60 гр.
  • Сол – 0,5-0,75 ч.л.
  • Олио – 300 гр.
  • Яйца – 5 бр.
  • Прясно мляко – 350 мл.
  • Стафиди – 200 гр.
  • Ванилия – 4 гр. (2 пакетчета по 2 г.)
  • Стевия на прах – 90 гр. (обърнете внимание, че оригиналната рецепта е с 400 грама захар, така че вие си преценете колко точно стевия на прах да сложите, като имате предвид, че стевия на прах е 5 пъти по- сладка от захарта!)

От вечерта подготвяме сместа, която ще престои цяла нощ. В нея ще бъдат включени всички компоненти, освен 500 грама от брашното, ванилията и стафидите.

Начин на приготвяне

1. Стопляме 350мл. прясно мляко и разтваряме в него 60 грама мая
2. Вземаме 5 яйца, с тегло приблизително по 60 грама, и отделяме белтъците от жълтъците;
3. Разбиваме белтъците, докато не станат на сняг. Ето така…

4. При жълтъците добавяме 90-те грама стевия на прах и много хубаво разбъркваме. Аз лично, използвах блендер, но ако вашия не е достатъчно мощен, внимавайте! С моя блендер, който е 700 вата, едва едва успях да разбъркам сместа, добре че защитата от прегряване се включи;
5. Разтопяваме 300 гр. масло;
6. Пресяваме 500 грама брашно, добавяме млякото с маята и правим тесто…

7. Добавяме сол, стевио-яйчената смес, разбитите белтъци, разтопеното масло и щателно разбъркваме до еднородна смес.
8. След това, сместа трябва да поставим в съд, който да е минимум 7 л. , тъй като тя силно увеличава обема си. А след това във фурната на включена лампа, да втаса.
9. На сутринта открих, че сместа едва се събира в съда след 9 часа и 30 минути втасване.
10. В сместа се добавят останалите 500 грама брашно и ванилията, като след това щателно се меси тестото. В самото начало изглежда почти невъзможно да се омеси, но след 10 минути месене, тестото започва да се събира…

11. Готовото тесто слагаме в съд с голям обем и отново във фурната за 1, 5 часа, на включена лампа.
12. Към тестото добавяме стафидите …

13. Печенето започнах на 160°, а след това увеличих на 180°. При всички случаи, е необходимо да се ориентирате по особеностите на вашата фурна.

В помощ на онези от вас, които мислят да пекат козунак със стевия по тази рецепта, ще допълня още, че днес изпекох 4 козунака в едни от най- големите еднократни хартиени форми. За тестото използвах 1кг. и 300гр. брашно, защото все пак трябваше да запълня 4 форми. Запълних ги на ¼ от формата. След изпичането се повдигнаха до края на формата на няколко сантиметра. За това, ако искате да има „шапчица” вашия козунак със стевия над края на формата, то слагайте от тестото не по- малко от 1/3. Като тегло- приблизително 1кг. (за голяма хартиена форма)