Компот от сини сливи със стевия

Как да приготвите, в домашни условия, компот от сини сливи със стевия, вместо със захар?

Пресни, сушени, както и в компот, сините сливи са както много вкусни, така и доказано полезни!

Например: В 100 грама сини сливи има само 30 калории. Водата е 87 %, захар (9 %), пектинови вещества (0,8 %), белтъчини (0,8 %), влакнини (0,5 %). От органичните киселини преобладава ябълчената (1,3 %), витамини В1, В2, РР, С (10 мг %), провитамин А. От минералите най-добре са представени натрият, калият, магнезият, фосфорът и желязото.

Сините сливи имат разхлабващо действие, като при лениви черва и запек те са естествен лек. Могат да се дават на деца от всякаква възраст, но с мярка! Повишават апетита, спомагат за отделянето на стомашен сок, за образуването на кръвни телца, за изхвърлянето на излишната вода и соли. Сливите подпомагат нормализирането на обмяната на веществата в организма.

С две думи, сините сливи, особено в комбинация със стевия, са перфектното средство за пречистване и отслабване в едно!Имате авитаминози или анемия? Добавете синята слива в менюто си и тя доказано помага, особено при желязодефицитна анемия. Сините сливи са незаменими при заболявания на жлъчката и стомашно-чревни болести, препоръчват се и като пикочогонно, жлъчегонно, хипотензивно, антисклеротично, противодиабетично средство.

С консумацията им се отървавате и от лошия холестерол в организма!

За черния дроб, бъбреците и сърцето, компотът от сини сливи със стевия е чудесен помощник при дискомфорт.

Сините сливи са отлична храна при хипертония и при проблеми с бъбреците. Те съдържат кумарини – вещества, които имат способността да предпазват кръвоносните съдове от образуване на тромбове. Кумарините лекуват тромбози и действат съдоразширяващо. Намаляват кръвното налягане и укрепват кръвоносната система и черния дроб.

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели, но здрави плодове.

Измийте ги добре, после ги разрежете на две половини и отстранете костилката им.

Напълнете буркана с желаното количество сини сливи, като не забравяте, че при стерилизирането плодовете губят част от обема си.

След като напълните буркана, добавяте вместо захар- стевия на прах или стевия за компоти (напомняме ви, че тя е приблизително 4 пъти по- сладка от захарта, или казано с други думи- 1 лъжичка стевия на прах е равна на 4 лъжици захар!)

Тук е мястото да ви обърнем внимание и на това, че начините за приготвянето на компоти със стевия на прах и стевия за компоти са няколко, като разликата между тях е единствено в момента на влагане на самата стевия:

Традиционния начин на приготвяне на компоти, при който преди варене компота се подслажда със стевия и се получава еднаква сладост на плода и течността.
При втория начин, се получава сладък вкус на течността, но се съхранява лекия, натурален вкус и специфичен аромат на плода. Това става, като сложите малко количество стевия на прах в буркана преди варене, а след отварянето на компота за консумиране, добавите допълнително стевия до получаване на желаната сладост.
Третия начин, който ви предлагаме, изключва слагането на стевия при приготвянето на компота. Стевия на вкус се слага чак при отварянето му за консумация, като така ще усетите изцяло съхранения натурален вкус на плода, а течността на компота ще е много сладка.
Ако сте избрали първия (традиционен) начин на приготвяне на компот от сини сливи със стевия, въпреки предложените от нас варианти, то тогава допълнете буркана с вода (за предпочитане е тя да е гореща), като гледате да остане приблизително 1 см до ръба. Затваряте херметически с капачка и обръщате няколко пъти, докато стевията напълно се разтопи. После, стерилизирате в продължение на 15 минути, след като водата заври. Изваждате готовите компоти и ги обръщате с капачките надолу.

След като напълно изстинат, се обръщат и се прибират за съхранение на тъмно и хладно място!