Компот от праскови със стевия

Как да приготвим компот от праскови със стевия, вместо със захар?

За родина на прасковата се смята Китай. Там богът на дълголетието се изобразява винаги с праскова в ръце. Латинското наименование е persica, вероятно защото прасковите са дошли в Европа през Персия. В средновековието плодовете на прасковата са били смятани за вредни, а с лечебна цел са се ползвали само листата.

Прасковите съдържат витамините В1, В2, В9, PP, С, Е и каротин (колкото по-жълти са плодовете толкова по-високо е съдържанието му). Те са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий и калций. Съдържат, макар и в ограничени количества, желязо, титан, манган, мед, никел, хром и молибден. Съдържанието на пектин в плодовете зависи от степента им на зрялост – в зелените пектинът е два пъти по-малко, отколкото в узрелите. 80 – 90 % от съдържанието на плода е водно, 6 – 14 % са захарите, включително и захароза, около 8 % са пектиновите вещества, средно 15 мг% е наличието на витамин С и около 0,8 мг% е каротинът.

Прасковите съдържат ценни органичните киселини – ябълчна, винена, лимонена, и минералите – калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магнезий. Богати са на витамин С, като само една праскова доставя ¾ от необходимата дневна доза от антиоксидантния витамин. Съдържат още витамини от група В, включително и фолиева киселина, витамин Е, К, РР и етерични масла.

 

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ПРАСКОВАТА

При болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобрява функцията на жлъчката, черния дроб и червата. Спомага за отделянето на шлаки от организма.

Лесно усвоимото нишесте на прасковата има принос за подобряването на храносмилателния процес. Стимулира отделянето на стомашен сок. Предотвратява процесите на гниене в стомашно-чревния тракт.

Костилките на прасковата също са полезни, защото съдържат бадемово масло, витамин В17 и етерични масла.

Прасковата е много полезна за кожата – изглажда бръчките, поддържа свежестта на кожата и подсилва тена.

Важно е да знаете, че много от ценните вещества в плода се запазват дори и при кулинарна подготовка – при консервиране, приготвяне на сладки изкушения, при сушене.

Начин на приготвяне

Изберете добре узрели и здрави плодове, измийте ги добре и ги разрежете на две половини (или на четвъртинки, ако са по- големи). Разбира се, махнете и костилката.

Ако желаете, прасковите във вашия компот да са обелени, то тогава преди да ги разрежете, ги потопете във вряща вода за няколко минути и след това ги облейте със студена вода.
След като напълните буркана с желаното количество плодове, добавяте стевия за компоти или стевия на прах (напомняме ви, че тя е 4 пъти по- сладка от захарта, или казано с други думи- 1 лъжичка стевия е равна на 4 лъжици захар!)

Тук е мястото да ви обърнем внимание и на това, че начините за приготвянето на компоти със стевия на прах или специалната стевия за компоти са няколко, като разликата между тях е единствено в момента на влагане на самата стевия:

Традиционния начин на приготвяне на компоти, при който преди варене компота се подслажда със стевия и се получава еднаква сладост на плода и течността.
При втория начин, се получава сладък вкус на течността, но се съхранява лекия, натурален вкус и специфичен аромат на плода. Това става, като сложите малко количество стевия на прах в буркана преди варене, а след отварянето на компота за консумиране, добавите допълнително стевия до получаване на желаната сладост.
Третия начин, който ви предлагаме, изключва слагането на стевия при приготвянето на компота. Стевия на вкус се слага чак при отварянето му за консумация. Така ще усетите изцяло съхранения натурален вкус на плода, а течността на компота ще е много сладка.

И още…..

Ако сте избрали първия (традиционен) начин на приготвяне на компот от праскови със стевия, въпреки предложените от нас варианти, то тогава допълнете буркана с вода (гореща или студена), като гледате да остане приблизително 1 см до ръба. Затваряте херметически с капачка и обръщате няколко пъти, буркана, докато стевията напълно се разтопи. После, стерилизирате в продължение на 15 минути, след като водата заври. Изваждате готовите компоти и ги обръщате с капачките надолу.

След като напълно изстинат, се обръщат и се прибират за съхранение на тъмно и хладно място.