Коледни сладки със стевия

Коледа (Рождество Христово), освен че е един от най-големите църковни празници в християнския свят, той е и един от най-любимите семейни празници. Децата с нетърпение очакват подаръците на Дядо Коледа, а възрастните украсяват дома и приготвят трапезата, за да прекарат вечерта в радост, заобиколени от любимите си хора.

 

Задължително, менюто на този голям празник включва и коледни сладки, които традиционно се приготвят със захар. В тази рецепта обаче, която ни изпратиха наши приятели от Русе, захарта е заменена със стевия, произведена от „Българска стевия“ ЕООД. Тя е приблизително 4-5 пъти по- сладка от захарта, няма горчив вкус и послевкус, лесно се разтваря и не губи качествата си при термична обработка.
Можете да я намерите във всички магазини на BILLA в цялата страна, на щанда за здравословни продукти (цена е около 7-8лв. за 90 грама), както и да я поръчате чрез нашия електронен магазин- ВИЖ ТУК

Необходими продукти

  • 2 чаши овесени ядки
  • 1 голяма, ситно нарязана, ябълка
  • 1/4 чаша стафиди
  • 1 чаена чаша фъстъчено масло
  • шепа цели ядки
  • 1/2 опаковки масло или маргарин
  • 1/2 чаена чаша шоколадов чипс
  • 2 цели яйца
  • 1 чаша питейна вода
  • стевия на прах (количеството е въпрос на вкус, Стевия е 4- 5 пъти по- сладка от захарта)

Начин на приготвяне

Като начало, смесете зърнените храни, яйцата, водата и маслото и разбъркайте добре. После, добавете и останалите съставки (с изключение на целите ядки) и отново разбъркайте много добре. От така получената смес, оформете малки топки и ги подредете в предварително намазана с олио (масло) тавичка. На върха на всяка от топките, по желание, можете да сложите и по една цяла ядка.

Слагате тавичката във фурната и печете на 180 ° С, в продължение на около 15 минути .

Когато коледните сладки със стевия са готови, консумирайте ги с празнично настроение и в компанията на любими ви хора!