Кето орехови пастички със стевия

Валерия Христова ни изпрати поредната си уникална авторска рецепта за Кето орехови пастички със стевия!

Ето какво ни е написала тя:
„Здравейте на всички и честит Св. Валентин! Моята голяма промяна започна юни 2018. За една година, придържайки се към стриктно кето, свалих 50 кг. Синът ми, който тогава беше на 11 години, също отслабна 25 кг. за половин година. Той беше на доста по-либерален режим. Не е бил в кетоза. Но още тогава започнах за него да правя здравословни и нисковъглехидратни десерти. С времето това се превърна в страст. Обаче често рецептите, които намирах в нета или бяха сложни, или с недостъпни продукти, понякога несполучливи. Затова започнах да експериментирам и имам вече доста авторски рецепти. За днешния празник ви избрах една моя рецепта за едни кето орехови пастички със стевия, които вярвам ще ви харесат много.“

 

Необходими продукти

За блата:

  • 150 смлени орехи
  • 50 гр. стевия
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 3 жълтъка
  • 100 гр. заквасена сметана
  • 3 белтъка разбити на сняг
  •  

ВАЖНО! Тази стевия е 1:1 със захарта като съотношение.

За крема:

  • 250 гр. маскарпоне
  • 200 мл. готварска неподсладена сметана /ползвам на pilos от лидл, която е 30 процента/
  • 40 гр. стевия за десерти и сладкиши
  • 30 гр. какао

Начин на приготвяне

На блата:

Смесваме орехите, стевията и бакпулвера. Разбиваме с вилица жълтъците със заквасената сметана и ги прибавяме към орехите като бъркаме на ръка. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и бъркаме с шпатула на ръка. Изсипваме на хартия за печене в подходяща тава. Аз ползвах тази на фурната. Пече се на 180 градуса около 15 минути. Но наглеждайте! Щом започне да става кафяв отдолу значи е готов. Оставяте да изстине.

На крема:

Първо разбиваме сметаната, прибавяме останалите продукти и разбиваме.

Оформяне на пастичките. В коментар ще ви сложа допълнително снимки да видите формичката, която ползвах. Това е ринг с бутало за оформяне на салати и десерти. Първо си изрязах отделно сърчица. Може кръгчета, квадратчета. След това започва самото сглобяване. Вземам ринга и слагам едно изрязано сърце, после крем, второ сърце и завършвам с крем. След това притискам с буталото, но преди това съм сложила върху пастичката хартия за печене, защото иначе ще ви се отлепи от крема. И така притискам с буталото надолу и дърпам формата нагоре . След това махам буталото и внимателно отлепям хартията.

Ако нямате такива формички като моите, може да използвате някаква по-широка чаша или купичка за изрязване и да ги направите кръгли.

ВАЖНО: Да не хвърлите остатъците от блата! В никакъв случай! Натрошете го на дребно. След това по същия начин изсипете във формичката, притеснете, после крем и имате пак пастичка. Накрая настъргвате натурален шоколад!

Ако не ви се занимава да правите пастички изпечете два блата и си направете торта.