Кето козунак със стевия и еритритол

Кето козунак със стевия и еритритол! Ето го!

Но да не се лъжем, че това е козунак. Ами не е! Много е вкусно, но си е нещо друго.

Сега да обясня… Ако напишете в Гугъл или Фейсбук „кето козунак“ ще ви излезят рецепти, които са подобни на моята. В основата на всички стои рецептата за т. нар. на английски Fat Haed тесто. А освен това си има рецепта за т. нар. Fat Haed chokolate babka. Това е вид сладко руло. А ние българите, за да стане „козунак“, му слагаме лимонов сок и разни други екстри. Може да се прави с бадемово или кокосово брашно, може и с двете. Ами това е! Съжалявам хора, но това няма нищо общо с нашенския си български козунак! И ако питате мен на Великден си хапнете едно парче истински козунак. Няма да стане кой знае какво. После ще си влезете в режима.

Необходими продукти

За тестото:

  • 270 гр. моцарела-настъргана
  • 85 гр. крема сирене
  • 2 големи яйца
  • 45 гр. кокосово брашно или 125 гр. бадемово брашно /аз
  • сложих 150 гр. бадемово брашно/
  • 1 суп.л. бакпулвер /1 пакетче/
  • 1 суп.л. ксантанова гума /може и без нея/
  • 1/4 чаша или 60 гр. подладител/ стевия или еритритол/
  • 1 суп.л. лимонов сок
  • Настъргана кора от лимон
Моцарелата и крема сиренето се разтапят в микровълнова за 2 минути или на водна баня. След това се разбърква с шпатула. Прибавят се яйцата и се бърка, докато стане еднородна смес. След това се прибавят всички останали продукти. Обърква се и се прави тесто. Увивате във фолио за зеленчуци и прибирате или във фризер за 10-15 минути или в хладилник за повече време. Вади се и се дели на две равни части. После по рецептата се разточва между два листа хартия за печене. Само че на мен този номер не ми се получава. Затова аз си мокря ръцете и рязстилам на хартията тестото. Мажете с шоколад и поръсвате с орехи или друго, каквото искате. Навивате двете рула и ги сплитате. Печете на 180 градуса около 30-40 минути. Тук не мога да кажа. Моята фурна е газова. Като се зачерви отгоре сложих фолио и доопекох.

За плънката

(За плънката аз си направих домашен шоколад, препоръчвам го и на вас)

  • 50 гр. какаово масло
  • 100 гр. какаова маса
  • 60 гр. подсладител / стевия или еритритол/

Първо на водна баня се разтапя маслото и какаовата маса. Сваля се от котлона, прибавя се подсладителя и се обърква. Когато напълно изстине ще е много твърдо. Разтопете го леко, за да може да намажете тестото. Все едно разтапяте натурален шоколад. Може да ползвате и готов шоколад. Получава се доста шоколад. На мен половината ми стигма за намазване. Така че може да намалите количествата на продуктите на две. Аз останалия шоколад си го изядох!

Забележка: Бих сложила още подсладител в тестото и лимонова есенция. Следвашия път ще сложа по- малко, но по- сладък шоколад.