Кето козунак със стевия и еритритол
Кето козунак със стевия и еритритол! Ето го!
Но да не се лъжем, че това е козунак. Ами не е! Много е вкусно, но си е нещо друго.
Сега да обясня… Ако напишете в Гугъл или Фейсбук „кето козунак“ ще ви излезят рецепти, които са подобни на моята. В основата на всички стои рецептата за т. нар. на английски Fat Haed тесто. А освен това си има рецепта за т. нар. Fat Haed chokolate babka. Това е вид сладко руло. А ние българите, за да стане „козунак“, му слагаме лимонов сок и разни други екстри. Може да се прави с бадемово или кокосово брашно, може и с двете. Ами това е! Съжалявам хора, но това няма нищо общо с нашенския си български козунак! И ако питате мен на Великден си хапнете едно парче истински козунак. Няма да стане кой знае какво. После ще си влезете в режима.
Първо на водна баня се разтапя маслото и какаовата маса. Сваля се от котлона, прибавя се подсладителя и се обърква. Когато напълно изстине ще е много твърдо. Разтопете го леко, за да може да намажете тестото. Все едно разтапяте натурален шоколад. Може да ползвате и готов шоколад. Получава се доста шоколад. На мен половината ми стигма за намазване. Така че може да намалите количествата на продуктите на две. Аз останалия шоколад си го изядох!
Забележка: Бих сложила още подсладител в тестото и лимонова есенция. Следвашия път ще сложа по- малко, но по- сладък шоколад.