Кето брауни с еритритол

Кето брауни с еритритол и горски плодове – нова авторска рецепта на Габриела Цулин.

Напоследък, следвайки нашата мисия свързана със здравословното хранене и начин на живот, доста често публикуваме така наречените „кето” рецепти.

Но какво точно представлява методът „кето диета”?

За кого е подходяща кето диетата и безопасна ли е тя?

Ще се спрем на това, само с няколко думи:

Най- общо казано, „кето диетата” е хранителен режим с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

 

Освен че е много ефективна, ако искаш да отслабнеш и да влезеш във форма, повечето проучвания показват, че диетата може да повлияе положително на множество различни, здравословни състояния, като- затлъстяване, сърдечно- съдови заболявания, епилепсия и дори рак.

Въпреки това, има и групи хора, при които „кето диетата” може да предизвика повече вреди, от колкото ползи. И по- точно- при бременни или кърмещи жени, болни от диабет, както и при всички хора с изострени храносмилателни проблеми.

А сега, нека се върнем към рецептата……

Необходими продукти

За ваниловата част:

  • 160 грама какаова паста
  • 50 грама краве масло или ГХИ
  • 100 грама еритритол на прах
  • 100 грама животинска сметана 36% масленост
  • 100 грама натурално какао на прах 22-24%
  • 100 грама горски плодове микс – къпини, малини, боровинки*
  • 3 яйца

*Аз използвах замразени горски плодове.

Начин на приготвяне

Начупете какаовата паста на малки парченца.
Сложете ги в купа, заедно с маслото, нарязано на парчета.
Сложете купата в тенджера с вода, а след това на котлона.
Разтопете на водна баня до образуване на хомогенна смес.
Свалете от котлона и добавете еритритола на прах.

ВАЖНО: Задължително използвайте еритритол на прах, защото ако използвате гранули или кристали – десерта ще хрупка точно като парченца захар.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците с малко еритритол на пяна.
Имайте предвид, че еритритол и белтъци не се разбиват на идеалната твърда пяна.
Към шоколадовата смес добавете течната животинска сметана и жълтъците.
Добавете готовата белтъчна смес към шоколадовата, заедно с какаото и разбъркайте.
Трябва да получите гъста хомогенна смес.
Сложете хартия за печене в тавичка с размери 20х15 сантиметра.
Изсипете сместа, а върху нея поставете горските плодове.
Гледайте да ги разпределите равномерно с леко потупване, така че да потънат в сместа.
Сложете тавичката в предварително загрята на 175 градуса фурна, на средно ниво.
Печете около 20 – 25 минути или до готовност.
Готово е, когато сместа се заглади отгоре.
Извадете и оставете да изстине.

При желание поръсете с какао на прах или еритритол на прах.
Приятен апетит!

СТЕВИЯ
Какво представляват бисквитките

Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате нашия уебсайт. Отделните секции по-долу ще Ви дадат повече информация за различните категории бисквитки, които нашият уеб сайт използва, както и възможност за промяна на настройките в тази връзка. Моля да имате предвид, че ограничаването и спирането на бисквитките, може да доведе до спиране на функционалности, некоректна работа и ограничаване на потребителското Ви преживяване с нашия уебсайт.