Кекс без захар

Кекс без захар- с ябълки, орехи и еритритол- едно чудесно съчетание на даровете на есента, но без да подслаждаме със захар !!! Ухае превъзходно, повярвайте ми, и е много вкусно! Рецептата отново е авторска (Валерия Христова)! Този път внимавайте, защото ще ви дам някои много важни насоки, за да не допуснете грешките, които аз си открих при последната рецепта- например, че ябълките ми бяха на много големи парчета. Казвам това, защото не е вариант и да ги стържете, тъй като пък ще стане много воднисто. Моя съвет е да си нарежете ябълките на много ситни парченца!

 

Необходими продукти

  • 3 жълтъка
  • 100 грама заквасена сметана
  • 50 грама масло
  • 1 ванилия
  • 100 грама бланширани и / или смлени бадеми (може и готово бадемово брашно)
  • 30 грама кокосово брашно
  • 80 грама еритритол ( 100% естествен подсладител)
  • 1 бакпулвер /10 грама/
  • 1 ч. л. канела
  • 100 грама орехи
  • 150 грама изчистени и ситно нарязани ябълки
  • 3 белтъка- разбити на сняг

Еритритол и стевия ползвам само на българска стевия от тук- СТЕВИЯ

Начин на приготвяне

Разделила съм ви продуктите за този кекс с ябълки и еритритол, за да ви е по- лесно.

Първо, в една подходяща купа смесвате и разбивате течните съставки / жълтъка, сметаната и маслото /. После прибавяте и сухите съставки/ ванилията, бадемите, кокосовото брашно, еритритола и канелата /. Разбивате много добре – с миксер. Накрая изсипвате ябълките, орехите и белтъците, като продължавате да бъркате с шпатула.

Когато сместа е готова, изсипвате я в намаслена, и по възможност незалепваща, форма за кекс. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Изваждате кекса от фурната и изчаквате хубаво да изстине, чак тогава можете да го вадите от формичката.

В заключение ще ви напомня, че ако в този кекс с ябълки решите да не сложите ябълки, а добавите малко какао, то ще получите чудесен орехов кекс (отново без захар!

Приятен апетит в компанията на любимите ви хора!