Изкуствени подсладители

апр. 22, 2016

Кои са най- често използваните изкуствени подсладители?

Каква е вредата от употребата на изкуствени подсладители?

ЗАХАРИН ( Е954 )

Захаринът е един от особено популярните изкуствени подсладители в света. Той изобщо не се усвоява от организма, при това е 300- 350 пъти по-сладък от захарозата. Основното му качество е неговата устойчивост в кисела среда, както и на високи температури. Това синтетично вещество влиза в състава на почти всички заместители на захарта под формата на таблетки. Някои учени и досега са убедени, че в захарина се съдържат канцерогенни вещества,  затова не препоръчват да се пият напитки, в чийто състав той присъства, особено на гладен стомах и без да се приема едновременно с него въглехидратна храна (хляб, макарони, сухари)

И до днес остава подозрението, че захаринът предизвиква жлъчни кризи.

В Канада, захаринът е забранен!

Безопасна доза: не повече от 0,2 г на ден.

През 50-те години, диетичните напитки са включвали смес от захарин и цикламат.
През 1969 г. обаче, изследване на хроничната токсичност показва, че такова съчетание причинява рак на лабораторни плъхове.

В следствие на това, през 1970 г. цикламат е забранен за употребата в храни, напитки и лекарства в САЩ.

Днес, въпреки всичко, повече от 55 страни все още одобряват неговата употреба.

ЦИКЛАМАТ ( Е952 )

Цикламатът е един от най- спорните изкуствени подсладители. Той е синтезиран през 1937 г. и е между 30 и 50 пъти по-сладък от захарозата. Цикламатът също влиза в състава на комплексните заместители на захарта- под формата на таблетки. По-често се използва натриев цикламат, но има и калциев, а така също и цикламатна киселина. Нещото, което ги различава от захарина, е че всички те нямат неговия метален привкус.

Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии, се превръща в циклахексаламин- вещество, което не е изследвано и изучено напълно.

Вероятно, поради тази причина той е забранен в САЩ и страните на ЕС.

Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.

Безопасна доза: не повече от 0,8 г на ден.

АСПАРТАМ ( Е951 )

Аспартамът е безспорно най- популярния от всички изкуствени подсладители в света. Открит е през 1965г. По- познат е с търговското си име NutraSweet. Създаден е от две естествени аминокиселини, участващи в синтеза на белтък от организма. Аспартамът е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта и няма никакъв привкус. Произвежда се в лесноразтворими таблетки и прах, с който се подслаждат както различни напитки (дори боза), така и сладкарски изделия. Влиза и в състава на комплексни заместители на захарта и е термонеустойчив.

Поради високото си съдържание на фенилаланин, аспартама не е подходящ за лица страдащи от фенилкетонурия.

Съдържа токсични киселини, които могат да причинят мозъчни проблеми, както и метанол, който се освобождава в дебелото черво, където се преобразува във формалдехид- доказан канцероген.

Хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид се свързва с увреждания в имунната и нервната системи, както и главоболия, общо влошаване на здравето, перманентни имунни увреждания и поредица от други сериозни здравни проблеми.

Безопасна доза: не повече от 3,5 г на ден.

АЦЕСУЛФАМ  К (Е950, или още Sweet One)

Ацесулфам К е също от онези изкуствени подсладители, които намират широко приложение както в производството на храни, така и в производството на безалкохолни напитки, като там най- често е смесен с аспартам.

Ацесулфам К е изкуствен подсладител, който е около 200 пъти по-сладък от захарта и също като захарина, цикламата и аспартама, той не се усвоява от организма и бързо се извежда от него.

Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно- съдовата система, както и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо въздействие върху нервната система, което с времето може да доведе до привикване.

Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак.

Продукти, в които се съдържа този подсладител, категорично не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.

РЕШИЛИ СТЕ ДА СПРЕТЕ ЗАХАРТА?

ДОБРЕ!
НО….
НЕ ЗАМЕНЯЙТЕ ЗАХАРТА С ИЗКУСТВЕНИ ПОДСЛАДИТЕЛИ!