ЕРИТРИТОЛ

апр. 20, 2016

КАКВО Е ЕРИТРИТОЛ?

Еритритол /Erythritol/ или (CH2OHCHOH)2 е името на естествен подсладител, който притежава сладък вкус, много близък до този на захарта, и се употребява като нейна безвредна алтернатива.

Еритритолът се среща в крушите, динята, гроздето, царевицата и други.

Като подсладител, еритритолът е бил одобрен от Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA) в края на миналия век. Повече от десетилетие преди това обаче той вече се е употребявал широко в Япония, като се е влагал основно в хранителни продукти, подходящи за хора, страдащи от захарен диабет.

ПОЛЗИ ОТ УПОТРЕБАТА НА ЕРИТРИТОЛ

Страхотната новина за всички онези от вас, които искат да намалят теглото си е, че:

Еритритолът няма енергийна стойност и не съдържа никакви калории!

Еритритолът е идеалния заместител на захарта във всеки здравословен и балансиран хранителен режим. Попадайки в кръвта, той веднага бива филтриран от бъбреците и се извежда с урината. Еритритолът не се поддава на ферментация, поради което в организма не постъпват продукти от неговия разпад, които биха могли да имат калоричност.

Препоръчва се замяната на бялата захар с еритритол, тъй като той значително намалява риска от затлъстяване, което пък е в основата на много заболявания, като: захарен диабет; сърдечни патологии (исхемична болест, инфаркт на миокарда); съдови патологии; жлъчно-каменни болести, холецистит, артрит и други.

До този момент специалистите са убедени, че тази хранителна добавка не води до привикване и зависимости. В по- големи количества той може да предизвика лек слабителен ефект, но това пък го прави изключително подходящ за употреба при забавен метаболизъм или запек.

ЕРИТРИТОЛ И ЗАХАРЕН ДИАБЕТ

При диабет, основната ползата от редовната употреба на еритритол се заключава в това, че той не повишава нивото на кръвната захар. Това е потвърдено от изследване, публикувано в „Европейски журнал по клинично хранене“, което установило, че еритритолът “… не влияе на серумните нива на глюкоза, инсулин или други серумни съставки.“

Еритритолът не влияе още и върху нивото на холестерола, триглицеридите и другите биомаркери.

КАК ЕРИТРИТОЛ ПРЕДПАЗВА ОТ КАРИЕС?

Еритритолът се разглежда и като продукт, отнасящ се към класа вещества, наричани „приятели на зъбите“. Причина за това е, че той притежава изразени антикариесни свойства. Доказано е, че след употребата на храни със съдържание на еритритол, рН- то в устата остава неизменено в пределите на 6,8-7,2 в продължение на много часове. За сравнение, 70-80 минути след употребата на захароза рН- то може да падне до 5,0, което обикновено се разглежда като една от основните причини за постепенното разрушаване на структурата на зъбите.

УПОТРЕБА НА ЕРИТРИТОЛ

Едно от най- големите предимства на еритритолът, в сравнение с почти всички други алтернативи на захарта е, че той е безопасен за консумация от почти всеки. Например, в списание „Хранителна и химическа токсикология” се заключава, че еритритолът се понася добре както от хора, така и от животни. Друг преглед, публикуван в „Регулаторната токсикология и фармакология” установил, че големи дози еритритол (1 грам на килограм телесно тегло дневно) също са понасяни добре от пациентите.

ГОТВЕНЕ И КОНСЕРВИРАНЕ С ЕРИТРИТОЛ

Еритритолът, във всичките си форми- на кристали или на прах, и най- вече в комбинация със стевия, може да се използва спокойно както за готвене, така и за консервиране. Този подсладител не променя качествата си при термична обработка и се употребява точно като добре познатата ни кристална захар.

Можете да влагате еритритол в различни кулинарни рецепти, много от които можете да намерите на страницата ни ДЕСЕРТИ С ЕРИТРИТОЛ

ВРЕДА ОТ УПОТРЕБАТА НА ЕРИТРИТОЛ

Въпреки че еритритолът като цяло се счита за безопасен подсладител, не е изключено в началото на неговата употреба, а също и при консумация в по- големи количества, да се усетят някои странични ефекти.

Специалистите съветват хората, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво или други стомашни проблеми, да избягват употребата на еритритол. Ако такъв пациент приеме веществото, не е изключено да изпита дискомфорт или състоянието му да се обостри.

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ…

Използвайте еритритол навсякъде, където обикновено ползвате захар, защото:

  • Има антиоксидантни свойства
  • Напълно натурален заместител на захарта
  • Без калории
  • Подходящ за редуциране на теглото
  • Подходящ за диабетици
  • Предотвратява появата на зъбен камък и кариеси
  • Лесноразтворим

ЕРИТРИТОЛ НА ПРАХ можете да поръчате от нашия магазин или чрез формата ни за контакт!