Домашен стевия екстракт

Екстрактите представляват концентрирани извлеци на активни вещества, от растителни дроги, в малък обем.

Съществуват следните извлеци:

  • Спиртно – водни извлеци;
  • Етерни извлеци;
  • Водни извлеци (сравнително по- рядко)

Според концентрацията и консистенцията си, екстрактите биват: течни, меки (като сгъстен сироп), гъсти (като гъст мармалад) и сухи (подобни на твърда маса, която може да се стрива на прах).

Екстрактите могат да се употребяват самостоятелно или от тях (например със сухите екстракти) може и да се приготвят тинктури, течни екстракти и така нататък.

Екстрактите обикновено се съхраняват на тъмно и сухо място, по възможност херметически затворени.

Екстрактът от стевия може и би трябвало да намери основно място във вашето меню, като основен заместител на захарта и изкуствените подсладители. Това, разбира се, важи в най- голяма степен за хората болни от диабет, както и тези спазващите различни диети и специални хранителни режими и изобщо всички почитатели на здравословното хранене и начин на живот.

Този екстракт, който ние ви предлагаме, може лесно да бъде приготвен и в домашни условия, въпреки вероятното първоначално объркване, което би могло да предизвика неговото наименование.

Не са ви нужни специални производствени условия или машини.

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Сухите листа от стевия (20 грама), се поставят в подходящ дълбок съд, след което се заливат със 100-те милилитра етилов алкохол.

Така получената смес се оставя да престои на топло място, за не по- малко от 24 часа.

След като сместа престои достатъчно време, е нужно тя да се филтрира.

Това можете да направите лесно с помощта на марля.

След като филтрирате, вашия екстракт от стевия е готов!

Допълнение:
Готовия екстракт може да бъде допълнително сгъстен на водна баня, като в този случай той ще е по-сладък от захарта около 300 пъти!