Българска стевия в агрозона

юли 31, 2014

БЪЛГАРСКА СТЕВИЯ В АГРОЗОНА (Статия за „Българска стевия“ ЕООД, публикувана в списание „Агрозона“, Брой 29, 2014)

ТЕМА НА БРОЯ:

РАЗЛИЧНИТЕ ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯ НА СТЕВИЯ

А как можете да си отгледате стевия?

Отговорът на този въпрос се намира във Велико Търново. Там е локализирана компанията „Българска стевия” ЕООД. Фирмата е специализирана в производство и доставка на семена, коренища и сух лист от стевия. От няколко години е насочила усилията си да популяризира сладкото растение Stevia Rebaudiana у нас. Изглежда начинанието е успешно, защото в България все повече започва да се говори за ес¬тествения подсладител.
За да поговорим за нея и ние, се свързахме с Ивайло Про¬данов – управител на компанията. Помолихме го да ни раз¬каже повече за това как можем да отгледаме стевия, какво е търсенето на семената й у нас, къде може да вирее расте¬нието и какви са добивите.

По-важното е кой и как отглежда стевия, а не къде

Относно местата в България, където най-добре вирее тя, Ивайло Проданов каза: „В България към момента стевия се отглежда вече на доста места, но кое от тях е най- подходящото, не се ангажирам да отговоря. Мисля, че по-важното е кой и как отглежда стевия, а не къде.“
При оптимални условия и добра агротехника от един квадратен метър със стевия може да се събере реколта, която да замени 7 килограма захар, обясни Ивайло. Безспорен плюс на растението е, че то може да се използва като подсладител директно.
И тъй като компанията му се занимава с доставка на семена, попитахме какъв е интересът към семената: „В началото, търсенето на семена от стевия беше много слабо. Обяснявам си го с липсата на достатъчно информация. На нас ни се налагаше непрекъснато да обясняваме какво представлява стевията и защо изобщо е нужно тя да бъде отглеждана и в България. С времето това се промени и сега спокойно мога да кажа, че интересът към нашите семената от стевия е сериозен.“

Това е бъдещето

На въпроса как при положение, че в началото у нас сладкото растение не е било никак популярно Ивайло Проданов решава да насочи дейността си в тази посока, той отговори: „Решението да се занимаваме със стевия взехме сравнително лесно. Достатъчен стимул да отглеждаме това растение в България ни беше информацията за множеството й полезни свойства и приложения.“ Перспективата, която вижда Ивайло пред растението, го кара да насочи и плановете за по- нататъшно развитие на бизнеса си към него: „Бъдещите ни планове са изцяло свързани със стевия…“, разкрива той.

Автор: сп. „АГРОЗОНА“ 

Статия за „Българска стевия“ ЕООД, публикувана в сп. „Агрозона“, Брой 29, 2014