Ябълков щрудел със стевия

Щрудел! Що е то?

Щруделът е тестено сладкарско изделие, обикновено свързвано с австрийската национална кухня. Думата идва от немски- Strudel, което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“.
Представлява тестена кора, навита на руло, с плънка обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела.
В нашия случай, щрудела се пече и поднася не с пудра захар, а със стевия на прах.
Варианти на щрудел има и с вишни, кайсии, къпини, тиква или поръсени с маково семе. Правят се също солени варианти – с кисело зеле или спанак (съвсем скоро ще тестваме и такъв).

Българският аналог на щрудел се приема, като вариант на многообразието от плодови баници и се нарича ябланик (абланик, абланица, ябланица).
Ябълков щрудел със стевия, който ви предлагаме сега, е лесен за приготвяне, вкусен и полезен десерт, напълно подходящ при всякакви хранителни режими, диети и при болни от диабет.
Не съдържа захар и изкуствени подсладители.
Количеството стевия на прах, което ви е нужно за вашата рецепта, ще е въпрос на вкус и е напълно вероятно да е различно от това, което сме използвали ние.

Необходими продукти

  •  500 грама ябълки
  • 25 грама стафиди
  • 50 грама свеж или замразен касис
  • 0,5 чаена лъжица канела
  • 2 супена лъжица натрошени орехи
  • 60 грама краве масло
  • ванилия
  • 60 грама пшенични сухари
  • 500 грама (замразено) бутер тесто
  • 1 с.л. стевия на прах (количеството е въпрос на вкус)

Начин на приготвяне

Включете фурната на 200 градуса. Докато тя се загрява, почистете ябълките от сърцевината, обелете ги и ги нарежете ги на малки парчета. После прибавете към тях стафидите, касиса, канелата, орехите, сухарите и добавете една супена лъжица стевия на прах, както и ванилията. Разбъркайте много добре.
Посипете с брашно, разточете отгоре тестото, намажете обилно с масло и разпределете сместа равномерно. Навийте на руло,отново посипете със стевия на прах и поставете да се пече (до златисто).

ДОБЪР АПЕТИТ!