Торта с еритритол

Честно казано, беше под въпрос дали ще успея да направя тази торта с еритритол и дали няма да иде в коша… Е, не отиде!

Рецепта, пак по свободни мои съчинения, която се получи много добре и нямам търпение да я споделя с всички вас.

Необходими продукти

За блата:

  • 5 яйца;
  • 125 гр. прясно масло;
  • сок от половин лимон;
  • една лимонова есенция / от шишенцата /
  • 50 гр. кокосово брашно
  • 50 гр. / еритритол / – за тези, които обичат повече сладко, може и 70 гр.

В случая, използвайте еритритол на фин прах. Аз иползвам само този, произведен от Българска стевия ЕООД и съм много, ама много доволна :

За крема:

  • 250 мл. готварска сметана- 30 процента;
  • 250 гр. Маскарпоне;
  • сок от половин лимон;
  • една лимонова есенция;
  • 60 гр. еритритол или стевия за десерти / може и комбинирано / опитайте и ако не ви е достатъчно сладко си добавете още.

Начин на приготвяне

На блата:

Първо, разбиваме белтъците отделно, на сняг, и ги оставяме настрани. Маслото го разтапяме и прибавяме към жълтъците. Добавяме сока, заедно с есенцията, и разбъркваме добре. После, добавяме кокосовото брашно, еритритола на прах и пак бъркаме. Накрая, към полуготовата смес, прибавяме разбитите белтъци и отново бъркаме. Получената вече смес изсипваме в тавичка, с диаметър 22 см., върху хартия за печене. Пече се 30 минути, в предварително загрята фурна, на 180 градуса. Когато стане готов блата го изваждате и оставяте да се охлади. След това намазвате с крема отгоре. За декорация настъргах отгоре лимонова кора.

На крема:

Първо разбивате готварската сметана, която трябва да е престояла поне 5 часа в хладилника. Така пише на моята. След това добавяте сока, есенцията и маскарпонето. Разбивате добре и имате готов крем.

Приятен апетит!