Стевия вместо захар!
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СТЕВИЯ ВМЕСТО ЗАХАР?
КАКВО РАЗЛИЧАВА СТЕВИЯТА ОТ ЗАХАРТА?
Като начало, нека си припомним какво е захар, какво съдържа тя, съвсем накратко! Захарите са група вещества със сладък вкус и сходна химична структура, повечето от които се използват за храна. Те са въглехидрати и включват в състава си въглерод, водород и кислород.
Съществуват различни видове захари, получени от различни източници. Простите захари се наричат монозахариди – глюкоза (наричана също декстроза), фруктоза и галактоза. Гранулираната захар, която най-често се използва в чист вид за храна, е дизахаридът захароза, който в тялото се разлага на глюкоза и фруктоза. Други често срещани дизахариди са малтозата и лактозата.
Това представлява, казано накратко, захарта. Истината е, че ние не твърдим, че захарта е вредна като цяло, тъй като това би било невярно. Ние твърдим, че освен сладка, много повече от захарта, стевията съдържа и множество полезни съставки, което ни дава увереност да кажем: „Да, препоръчваме ви да консумирате стевия вместо захар!“
СТЕВИЯ….
За разлика от захарите, сладостта на стевия се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества, наричани общо стевиозиди (ще повторим, че в чист вид те са около 200- 300 пъти по-сладки от захарта).
Освен тях, стевия е богата и на много други, като например:
- растителни липиди;
- каротин; полизахариди;
- витамини– А, С, В1, В2, Р, F, РР;
- флавоноиди– рутин;
- кварцитин;
- кварицитрин;
- апигенин и др.;
- микроелементи– калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и много други.
С други думи, отново казано накратко, приликата между захар и стевия е само една- тяхната сладост, но разликите са безброй и всичките са в полза на „медената билка“! Надяваме се, че ако не сме успеели да ви убедим в това, то поне сме предизвикали вашия интерес и сме ви накарали да се замислите.