Сладко със стевия
Стевия, освен че е позната като билка съдържаща в себе си множество полезни съставки- витамини, минерали и прочие, тя е и по сладка от захарта между 200 -300 пъти. В този смисъл, няма нищо по- нормално от това стевия да участва активно в множество рецепти, повечето от тях за сладки, кремове, торти и други (още рецепти можете да прочетете ТУК).
Сладко (или конфитюр, от френски la confiture) е сладкарско изделие, приготвено най-общо чрез варенето и сгъстяването на смес от плодове и захар. В нашия случай, захарта е заменена със стевия и резултата е меко казано превъзходен.
Сладката, било то със стевия или не, се консумират самостоятелно или в комбинация с други храни и закуски. Използва се също и за гарниране и пълнеж на множество други сладкарски изделия.
В ежедневието „конфитюр“ се използва като синоним на думата „мармалад“, макар според законодателството значението им да е различно.
Достатъчно теория, нека преминем към практиката – приготвяне на сладко със стевия.
Начин на приготвяне
Като начало, сложете плодовете в подходяща голяма тенджера, намачкайте ги добре, а после към тях добавете канелата, стевията и лимоновия сок. Сложете така получената смес на котлона и я оставете да заври на силен огън, като разбърквате през цялото време! След като заври, веднага добавете пектина и оставете да се вари в продължение на още около една минута-две, като отново не спирате да разбърквате през цялото време.
Отместете тенджерата от огъня и махнете получената пяна.
Готовата смес (сладко) се изсипва в стерилни съдове (буркани) и се консумира в добро настроени и в компанията на любимите ви хора!
Добър апетит!