Шведска бадемова торта със стевия

Шведска бадемова торта със стевия – моята кето версия! Изглежда различна и съм сигурна, че и на вкус е различна, защото промених някои неща. Трябва да я опитате! Невероятна е! Дори аз се изненадах. Честно казано имах съмнения, когато я почнах.

Кои са основните промени, които направих?

Използвах брашно от бланширани бадеми, а не цели ядки с люспата. Избрах брашното, защото в него въглехидратите са много по-малко-5, 6 нетни на 100 гр. А в ядките са 22 гр., от които нетните са 10 гр. Така моята торта става съвсем режимна и с много малко въглехидрати.

Реших да сиропирам блатовете и това се оказа едно чудесно попадение. Иначе блатовете са сухички и никой вкъщи нямаше да я яде. Моят мъж много я хареса така и каза на никого да не давам от тортата, ха-ха! Понеже си ме знае как раздавам на близки и приятели.

Кето шведска бадемова торта със стевия – в мой вариант:

Необходими продукти

За блатовете:

  • 5 белтъка
  • 1 ч.л. ванилия
  • 80 гр. подсладител
  • 200 гр. бадемово брашно
  • Настъргана кора на 1 лимон
  • Бадемово мляко за сиропиране- по желание

За крема:

  • 200 мл. течна, неподсладена сметана
  • 60 гр. подсладител /стевия или еритритол/
  • 4 жълтъка /по рецепта са 5, но ми се сториха много, а и моите яйца бяха от най-големите/
  • 1 ч.л. ванилия
  • 150 гр. масло-от хладилника

Начин на приготвяне

На блатовете:

Първо разбивате известно време само белтъците. После прибавяте подсладителя и ванилията. Продължавате да разбивате, докато стане на хубав сняг. След това изсипвате лимоновите корички. Бавно и поетапно започвате да прибавяте бадемовото брашно и бъркате на ръка с шпатула. Разделяте сместа на две части. Използвайте тава-22 см. Сложете в тавата намаслена хартия за печене, изсипете едната част и я разпределете с шпатулата да стане равномерно. Аз пекох всеки блат 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Моята фурна е на газ и без вентилатор. Сиропирайте блата със студеното бадемово мляко веднага щом го извадите. Оставете да се охлади.

На крема:

В купа отеделете жълтъците.

В тенджерка сложете сметаната с подсладителя и ванилията. Сложете на слаб огън и бъркайте. Сметаната не трябва да завира, а само да се загрее. След това сваляте от котлона. Започвате да я прибавяте към жълтъците на тънка струя и разбивате с миксер. След това връщате цялата смес на котлона, който трябва да е на много слаба степен. Бъркате постоянно, докато се сгъсти. Сваляте и оставяте да се охлади до стайна температура. Почвате да си приготвяте маслото. Ей тук се появява моята технология. Маслото, както е студено, го нарязвате на кубчета и слагате в блендер. И разбивате няколко минути. Да побелее. От време на време спирайте и обирайте маслото от стените да падне надолу. Поне в моя блендер това се налага. Накрая прибавяте маслото на три, четири пъти към другата смес и бъркате с шпатула на ръка или с миксер на най-ниската степен. Приберете в хладилника поне за 30 минути да се сгъсти още.

Накрая сглобявате вашата шведска бадемова торта със стевия и поръсвате с филирани бадеми.

Консумирайте с удоволствие и в компанията на любимите ви хора!