Шоколадов кекс със стевия

Шоколадов кекс със стевия- кето, вкусен и здравословен!

Добро утро!

 

От няколко дни приготвям само десерти с тиква. Обаче, моят син десерти с плодове не обича. Той беше на 11 години, когато свали 25 кг. и тотално си промени начина на живот и вкуса. Тогава спря да яде всички боклуци от магазина и започнах аз да му готвя. Понякога си му правя и стандартни десерти като палачинки или крем карамел. Любимо му е шоколадовото суфле, защото е с натурален шоколад. При всички случаи, предпочита да е нещо домашно приготвено. И снощи поиска да му направя този много шоколадов и натурален кекс, който да си е само за него. Обича го и по- изпечен. Както каза той, да е твърда коричката отвън. Кокосовите стърготини са само за декорация. Да има контраст, както казва моя мъж. Той ми е най- големият критик и само акъли ми дава, но признавам, че често е прав.

Необходими продукти

  • 100 гр. шоколад /над 75 процента какао/;
  • 50 гр. масло;
  • 200 мл. течна, неподсладена готварска сметана-30 процента масленост;
  • 3 яйца- като разделяме белтъците от жълтъците;
  • 1 ч.л. есенция портокал /следващия път ще сложа две/;
  • 1 ванилия;
  • 100 гр. бадемово брашно или смлени бадеми;
  • 10 гр. бакпулвер;
  • 50 гр. стевия;
  • 50 гр. еритритол /може и 100 гр. от единия подсладител/;

Ако не ви е достатъчно сладко, прибавете още подсладител.
Еритритол и стевия ползвам само от Българска стевия:

Начин на приготвяне

На водна баня слагате сметаната, шоколада и маслото. Бъркате, докато се получи еднородна смес.

В друга купа разбивате жълтъците. Прибавяте шоколадовата смес и останалите продукти, без белтъците. Разбивате всичко. Разбивате белтъците на сняг и ги прибавяте накрая, като вече бъркате сместа с шпатула. Изсипвате във формичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 25-30 минути.

Ами сипвайте кафето и се почерпете!  Хубав петъчен ден на всички!