Магнезиев стеарат

фев. 3, 2016

Няколко компании, както и редица „специалисти“ по алтернативна медицина нададоха вой за опасността от магнезиев стеарат използван в редица хранителни добавки, като във всеки случай на „загриженост“ се забелязва рекламирането на техните собствени продукти обикновено с липса на достатъчно концентрация на хранителни вещества, за парите, които струват.

Производството на качествени хранителни добавки е доста по-сложно, отколкото хората си представят. Има множество променливи в хранителните вещества, които влияят на плаването и залепването им. Това включва размера на съставките, влаговото съдържание, химичната им природа, разтворимостта и кохезивното им поведение. Тези фактори варират в различните продукти, както се различават и нарастват видовете съставки в тях.

Компании, на които не им пука за качеството на продуктите им, влагат големи количества магнезиев стеарат в производствения процес само и само да могат машините им да работят на пълни обороти, но те също така не влагат и много заинтересованост в качеството на останалите съставки в продуктите им. Това се случва най-често при производството на таблетки, което е и причината за трудната им разтворимост при повечето хора.

Друга група укоряваща употребата на Магнезиев стеарат са маркетингови компании продаващи да речем плодови сокове с драстична надценка, или производители на течни витамини, които ще се радват да ви обяснят, че течният им продукт не е изгубил всичките си хранителни вещества седмици преди вие да имате шанса да го опитате – това са все измами и грабежи над крайния потребител.

Основното „проучване“ цитирано от повечето анти- магнезиев стеарат търговци няма нищо общо с магнезиевия стеарат или хранителните добавки и може да бъде счетено за напълно неуместно. Подобни случаи накараха много хора да се страхуват да приемат хранителни добавки във формата на таблетки и капсули. Злословието за МС, не е нищо повече от търговски трик и ние бихме искали да ви предпазим от заблуди, като ви разясним фрагмента на изопачаване на истината при такива твърдения.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Магнезиевият стеарат или наричаният още октадеканоична киселина, или магнезиева сол е бяла субстанция, която на стайна температура се намира в твърдо състояние. Състои се от един йон стеаратна киселина и един магнезиев катйон. Топи се при около 88 0C, не се разтваря във вода и по принцип се счита за безвреден при консумация под 2500 mg/kg за ден. През 1979г. FDA (администрацията по храните и лекарствата в САЩ) го обявява за безопасен. „Няма никакво доказателство или налична информация за … магнезиевият стеарат … която да показва, или предполага въз основа на някакви разумни и смислени подозрения риск за обществото при употребата му в количествата, които се потребяват в момента или се очаква да бъдат използвани в бъдеще.“

Магнезиев стеарат е използван много често като разредител в производството на медицински таблетки, капсули и прахове (както и при хранителните добавки). Веществото е използвано тъй като има лубрикантни свойства и пречи съставките да се слепват с машините от производствения процес, при който химическите вещества са компресирани във формата на таблетки. Проучванията показват, че магнезиевия стеарат може да повлияе на времето за освобождаване на съставките в таблетките, но не влияе на тяхната биологична стойност. Магнезиев стеарат  се използва също и при „слепването“ на захарта при някой захарни бонбони или дражета, както и в някои бебешки храни. В чистата си прахообразна форма има риск от прахова експлозия, въпреки че това му свойство се счита за незначително слабо и неизползваемо в индустрията. Магнезиев стеарат  се извлича както от животински, така и от растителни мазнини и се съдържа в редица храни. Лесно се метаболизира в олеинова киселина, която се среща в зехтина. Стеаричната киселина е уникална сред останалите наситени мастни киселини с това, че не повишава нивата на LDL холестерола (лош холестерол).

ХРАНАТА:

Както споменахме по-горе магнезиев стеарат се съдържа в редица храни. Един от най-богатите източници на мастната киселина е какаото (10-12%). Много лесно можем да си набавим 5гр. магнезиев стеарат само от едно блокче шоколад. Този пример служи като контраст за това че в една капсула от някаква хранителна добавка се съдържа средно между 1 и 2% стеаратна киселина, или 10-20mg, или то 1 до 2 грама в цяла опаковка, което е повече от 2 пъти по-малко от количеството в само едно блокче шоколад. Стеаратната киселина е често срещана в месото, птичите и млечни продукти, рибата, яйцата и зърнените храни. На ден средният прием на стеаратна киселина от здрави мъже и жени е между 6 и 9 грама, като това ни най-малко не пречи на усвояването на хранителните вещества приети от тях с храната.

ДОБАВКИТЕ:

Друго опровержение на теорията за токсичността на магнезиевия стеарат са хилядите спортисти и хора водещи здравословен начин на живот, които пият витамини и минерали, както и редица други хранителни добавки в продължение на десетилетия и продължават да са в отлично здраве за възрастта си, като някои от тях са на по 80-90, та дори и 100 години. Ако магнезиевия стеарат наистина бе така вреден, защо ли до сега няма нито едно доказателство за това, въпреки наличието на достатъчно голяма група от хора в различни възрастови и социални групи подлежащи на обективна статистическа извадка. Отговорът е, че не е. Това може само да ви успокои, че ако до сега сте си купували някакви хранителни добавки с доказан произход, то вие само сте подпомогнали здравето си, а не сте си навредили поради дезинформация.

Заб.: Естествено за хора в не идеално здраве имащи гастрит или язви, за които покаченото киселинно ниво породено от приема на таблетки и капсули може да се окаже проблем, препоръчваме да приемат от многото алтернативи на дражета и продукти на прах, които дразнят по-малко стомаха.

Източник: интернет, www.silabg.com