Козунак с ръжено брашно и стевия
Козунак с ръжено брашно и стевия- нашето предложение за вашия здравословен Великден!
Козунак
Козунакът, както е добре известно, е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. В друга наша статия сме описали подробно от къде идва сладкия обреден хляб, как го наричат и приготвят различните християнски народи по света (ВИЖ ТУК). Това е и причината да не ви занимаваме отново с история и фактология, а направо да преминем към рецептата за приготвянето на този здравословен и наистина много интересен козунак с ръжено брашно и стевия.

В търсене на оригиналната рецепта, попаднах на един руски сайт, в който всичко беше подробно и много апетитно обяснено, но… както често обичам да правя, намерената рецепта я видоизмених!
Съгласете се, че днес, когато имаме такъв огромен избор и достъп до всякакви продукти, ще меко казано странно да не експериментираме с тях?
Още повече, когато се стремим да се храним здравословно, без значение дали това е продиктувано от желанието ни да сме здрави и да изглеждаме добре, или от невъзможността да консумираме определени храни поради различни заболявания.
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 165 градуса;
- Подгответе формите, като ги намажете с олио;
- В дълбок съд пресейте брашното, ако остане нещо, върнете го обратно;
- Добавете анасон, морска сол, сода, джинджифил на прах и разбъркайте;
- Добавете сушените плодове, като по- едрите ги нарежете и хубаво ги разбъркайте, докато се покрият изцяло с брашно.
- Напълнете обикновена чаена чаша с ¾ водата от сушените плодове (и така тя ще бъде приблизително 150 мл., ако е нужно по- късно можете да добавите още от водата, така че не я изливайте)
- Добавете стевията и хубаво разбъркайте.
- В същата чаша добавете смляното ленено семе и разбъркайте добре, нужно е да бухне.
- Добавете в подсладения набухнал лен останалите съставки, като ги сложите в чинийка и хубаво разбъркайте.
- Добавете лимоновия сок и внимателно разбъркайте.
- Разпределете ги по формите и ги сложете за печене.
- Печете около 40 минути. Последните 10 минути можете да ги покриете с фолио за да не загори горната част.
- След 40 минути, вашите козунаци ще са готови, можете да ги извадите и да ги оставите да изстинат.
- В случай, че желаете, можете да ги украсите с кокосови стърготини, сушени плодове и мед.

Консумирайте в добро настроение и в компанията на любимите ви хора!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!