Козунак с ръжено брашно и стевия

Козунак с ръжено брашно и стевия- нашето предложение за вашия здравословен Великден! 

Козунак

Козунакът, както е добре известно, е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. В друга наша статия сме описали подробно от къде идва сладкия обреден хляб, как го наричат и приготвят различните християнски народи по света (ВИЖ ТУК). Това е и причината да не ви занимаваме отново с история и фактология, а направо да преминем към рецептата за приготвянето на този здравословен и наистина много интересен козунак с ръжено брашно и стевия.

 

В търсене на оригиналната рецепта, попаднах на един руски сайт, в който всичко беше подробно и много апетитно обяснено, но… както често обичам да правя, намерената рецепта я видоизмених!

Съгласете се, че днес, когато имаме такъв огромен избор и достъп до всякакви продукти, ще меко казано странно да не експериментираме с тях?

Още повече, когато се стремим да се храним здравословно, без значение дали това е продиктувано от желанието ни да сме здрави и да изглеждаме добре, или от невъзможността да консумираме определени храни поради различни заболявания.

Необходими продукти

За два неголеми козунака:

  • 1 чаша измити и накиснати във вода за няколко часа сушени плодове;
  • 2 чаши ръжено брашно;
  • 1 ч.л. сода;
  • 1 щипка морска сол;
  • 1 чаена лъжица семена от анасон;
  • 125 мл. нерафинирано растително масло (идеално е от орех, фъстъчено или зехтин);
  • 150 мл вода от тази на сушените плодове
  • 1,5 с.л. смлян джинджифил (или 2 с.л. пресен джинджифил , настърган на ренде)
  • 1 с.л. смляно ленено семе
  • 2 с.л. изценеден лимонов сок
  • 1 опаковка стевия

Забележка:

Това е стевията, с която е приготвена тази рецепта, както и всички други в сайта ни. Не съдържа калории и не повишава нивото на кръвната захар! Не предизвиква поява на кариес!

Стевия е пет (5) пъти по- сладка от захарта и е в опаковка от 90 грама. Вие си преценете сами колко захар слагате традиционно в козунака и колко сладко искате да ви бъде.

Можете да намерите тази стевия във всички магазини на БИЛЛА в цялата страна, на щанда за здравословни храни. 

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 165 градуса;
  2. Подгответе формите, като ги намажете с олио;
  3. В дълбок съд пресейте брашното, ако остане нещо, върнете го обратно;
  4. Добавете анасон, морска сол, сода, джинджифил на прах и разбъркайте;
  5. Добавете сушените плодове, като по- едрите ги нарежете и хубаво ги разбъркайте, докато се покрият изцяло с брашно.
  6. Напълнете обикновена чаена чаша с ¾  водата от сушените плодове (и така тя ще бъде приблизително 150 мл., ако е нужно по- късно можете да добавите още от водата, така че не я изливайте)
  7. Добавете стевията и хубаво разбъркайте.
  8. В същата чаша добавете смляното ленено семе и разбъркайте добре, нужно е да бухне.
  9. Добавете в подсладения набухнал лен останалите съставки, като ги сложите в чинийка и хубаво разбъркайте.
  10. Добавете лимоновия сок и внимателно разбъркайте.
  11. Разпределете ги по формите и ги сложете за печене.
  12. Печете около 40 минути. Последните 10 минути можете да ги покриете с фолио за да не загори горната част.
  13. След 40 минути, вашите козунаци ще са готови, можете да ги извадите и да ги оставите да изстинат.
  14. В случай, че желаете, можете да ги украсите с кокосови стърготини, сушени плодове и мед.

Консумирайте в добро настроение и в компанията на любимите ви хора!

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!

СТЕВИЯ
Какво представляват бисквитките

Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате нашия уебсайт. Отделните секции по-долу ще Ви дадат повече информация за различните категории бисквитки, които нашият уеб сайт използва, както и възможност за промяна на настройките в тази връзка. Моля да имате предвид, че ограничаването и спирането на бисквитките, може да доведе до спиране на функционалности, некоректна работа и ограничаване на потребителското Ви преживяване с нашия уебсайт.