Коледни ореховки със стевия

Коледни ореховки със стевия- вкусно и здравословно предложение за вашата коледна трапеза!

Коледа (Рождество Христово), освен че е един от най-големите църковни празници в християнския свят, той е и един от най-любимите семейни празници. Децата с нетърпение очакват подаръците на Дядо Коледа, а възрастните украсяват дома и приготвят трапезата, за да прекарат вечерта в компанията на любимите си хора.

Задължително, менюто на този голям празник включва и коледни сладки, които традиционно се приготвят със захар. В нашата рецепта обаче, захарта е заменена със стевия, произведена от „Българска стевия“ ЕООД.

 

Необходими продукти

  • 100 гр. олио;
  • 2-3 с.л. стевия;
  • 1 яйце;
  • 1 чаша овесени ядки (не от бързосваряващите се, а от обикновените);
  • ванилия;
  • ¾ чаша брашно;
  • щипка сол;
  • бакпулвер ;
  • орехи (може да добавите и други ядки);
  • канела;
  • джинджифил;
  • карамфил

Начин на приготвяне

Разбиваме стевията с олиото, до получаване на бял крем. Добавяме яйцето и ванилията, и отново разбиваме добре. След това, изсипваме брашното, овесените ядки, бакпулвера и подправките, и отново много хубаво разбъркваме. Накрая, добавяме и орехите в тестото.

Разточваме готовото тесто в продълговата форма, завиваме го във фолио и го оставяме в камерата минимум за два часа (може да престои така и до 2 месеца). Аз допълнително го покрих с кърпа…. за всеки случай

Нагряваме фурната до 180 градуса, изваждаме тестото от камерата и с остър нож го нарязваме на кръгчета 3-4 мм (повече не е нужно- ще изсъхнат). После, поставете кръгчетата върху хартия за печене или фолио, като оставите известно разстояние между тях, защото при печенето техния размер ще се увеличи почти двойно.

Печем 15 минути, не повече, за да не загорят. (отвътре може да изглеждат сурови, но след като изстинат се стягат)!

След като са готови, консумираме „коледните ореховки със стевия” с усмивка, коледно настроение и в компанията на любимите ни хора!

Добър апетит!