Кето веган бисквити с еритритол

Кето веган бисквити с еритритол – рецепта, приготвена с Еритритол на прах – произведен от нас, която ни изпрати Габриела Цулин.

В началото ще си позволим да ви споделим откъс от третата книга на Д-р Фънг – „Здравословно гладуване“. Мисля, че ще е полезно за хора, които тепърва започнат да гладуват, а и като цяло за хората, които одобряват и практикуват гладуването:

„Хората, които гладуват по религиозни или духовни причини, често споделят, че преживяват състояния на обострено съзнание и се чувстват много добре физически и емоционално. Някои дори изпитват еуфория. Обикновено го отдават на постигане на някакво просветление, но истината има много по – земно и научно обяснение: това са кетоните! Кетоните са „суперхрана“ за мозъка. Когато тялото и мозъкът се подхранват предимно от мастни киселини и кетони, спадовете на мозъчната активност и емоционалната нестабилност веднага изчезват, тъй като те се дължат на измененията в кръвната захар.

 

Понякога хората се притесняват, че по време на гладуване кръвната им захар може да падне до критично ниски нива, което да предизвика тремор и изпотяване….

За щастие, това не се случва. Организмът строго контролира нивото на кръвната захар и разполага с множество механизми да я поддържа в норма. Когато гладуваме, тялото първо започва да разгражда гликогена (спомняте си, че това е натрупаната глюсоза в краткосрочен план) в черния дроб, за да си осигури глюкоза. Това се случва нощем, с цел поддържане на кръвната захар през нощта не се яде.

Ако гладувате за по – дълъг период от двайсет и четири и трийсет и шест часа, натрупаният гликоген се изразходва. Черният дроб сега може да произведе нова глюкоза чрез процес, наречен глюконеогенеза, използвайки глицерол – страничен продукт, който се получава при разграждането на мастните запаси. Това означава, че не е необходимо да приемаме глюкоза, за да поддържаме нивата на глюкозата в кръвта в нормални граници.

Подобен мит е, че мозъчните клетки могат да използват единствено глюкоза за производството на енергия…

Това не е вярно. Човешкият мозък, единствен сред мозъците на животните, може да използва кетони – частици, които се образуват при разграждането на мастна тъкан – като източник на гориво. Това позволява пълното функциониране на организма при липса на храна. Кетоните осигуряват по – голямата част от необходимата енергия.“

А сега да споделя и рецептата на статията. Рецептата е за кето веган бисквити с еритритол. Подходяща е за хора на кето режим, нв-вмх режим (нисковъглехидратно високо мазнинно хранене), безглутенов режим, веган режим и вегетариански режим. Може да се хапва от всички! Без бодибилтърски режим – там се ограничават мазнините.
В този случай за подсладител използвах еритритол на прах, които тествам от няколко седмици. Харесва ми това, че е продукт на прах, защото е подходящ за много десерти в които трябва да има прахообразен подсладител. Харесва ми качеството и произхода на продукта. Одобрявам го и точно поради тази причина намира място в сайта.

Необходими продукти

  • 80 грама сусамов тахан
  • 60 грама еритритол на прах
  • 20 грама натурално какао 22-24%
  • 80 грама кокосово брашно
  • 1/2 чаена лъжица цейлонска канела
  • 50-60 грама сурово сусамово семе

Начин на приготвяне

Сложете всички продукти в купа и замесете меко тесто.

Оформете топчета с големината на орех и ги сплескайте с длани.

Потопете всяка бисквита в сурово сусамово семе.

Печете на средно ниво в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.

При мен времето за печене беше около 10-12 минути.

След като се изпекат ги сложете върху метална решетка, за да изстинат напълно.

Съхранявайте в плътно затваряща се кутия.

Приятен апетит!