Кето кекс с шоколадова заливка със стевия

Този кето кекс с шоколадова заливка със стевия е подходящ за кето и нисковъглехидратно хранене, за хора, които се хранят без глутен и захар. Може да се направи и във вариант без млечни продукти.

.

Кето кекс с шоколадова заливка със стевия и еритритол

Необходими продукти:

За кекса

  • яйца /L размер / – 4 броя
  • бадемово мляко – 40 мл
  • разтопено краве масло – 60 г
  • бадемово брашно – 60 г
  • кокосово брашно -15 г
  • натурално какао на прах – 10 г
  • бакпулвер – 7 г
  • подсладител – 70 г /смесвам стевия с еритритол/

За ганаша

  • шоколадови капки с еритритол – 80 г /може 80 г натурален шоколад 85 или 90%/
  • течна неподсладена сметана 30% и повече – 120 мл
  • подсладител – 2 суп.л. или на вкус

За вариант без млечни продукти заменете кравето масло с кокосово, а млечната сметана с кокосова.

Време за приготвяне:

  • Подготовка на кекса – 10-15 минути
  • Печене – 25-30 минути
  • Подготовка на ганаша – 10-15 минути
  • Изяждане – 1 минута 🙂
Кето кекс с шоколадова заливка със стевия без захар

ВАЖНО!!!:

  • Стевия и еритритол са естествени подсладители, здравословни заместители на захарта. В тях няма калории и не оказват влияние върху нивото на кръвната захар. Могат да се включват във всякакви диети и здравословни режими на хранене: кето, нисковъглехидратно хранене, калориен дефицит и други.
  • Подходящи са и за диабетици!

Начин на приготвяне:

  1. В две купи разделете жълтъците и белтъците.
  2. Към жълтъците добавете всички останали съставки и разбъркайте с бъркалка.
  3. Белтъците разбийте хубаво на сняг.
  4. Прибавете разбитите белтъци към другата смес и разбъркайте с шпатула.
  5. Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути. Наглеждайте, моята фурна е газова и пече различно. Тавичката е с размер 19 см.
  6. След като се изпече, кексът се оставя напълно да изстине.
  7. Сметаната, шоколадовите капки и подсладителят се слагат на бавен огън и се бърка до сгъстяване. Кексът се залива с ганаша, който не трябва да е горещ, а леко топъл.
  8. Десертът се оставя напълно да изстине. За украса настъргах малко натурален шоколад.
  9. Поздравления вече имате готов кето кекс с шоколадова заливка със стевия!

Да ви е сладко!

Авторска рецепта на Валерия Христова

РЕЗУЛТАТЪТ::

  • Децата са във възторг!

  • Вие се забавлявате!

  • Всички ще бъдат почерпени с изключително вкусен и лек десерт без захар!

СТЕВИЯ
Какво представляват бисквитките

Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате нашия уебсайт. Отделните секции по-долу ще Ви дадат повече информация за различните категории бисквитки, които нашият уеб сайт използва, както и възможност за промяна на настройките в тази връзка. Моля да имате предвид, че ограничаването и спирането на бисквитките, може да доведе до спиране на функционалности, некоректна работа и ограничаване на потребителското Ви преживяване с нашия уебсайт.