ЧИЙЗКЕЙК- ТИКВЕН КЕКС СЪС СТЕВИЯ
Един невероятно вкусен чийзкейк- тиквен кекс със стевия, по авторска рецепта на Валерия Христова, бърза и лесна за изпълнение.
Подходящ десерт за хора спазващи различни хранителни режими за корекция на теглото, кето и НВХ, активно спортуващи и изобщо всички избрали здравословното хранене.
Изпълнението на рецептата не отнема много време, но е толкова вкусно, че си заслужава всяка минута!
За подсладител използвам само „Стевия за десерти и сладкиши“ и „Еритритол на прах“ на Българска стевия, които единствено не ми горчат, а напротив- неразличими са от захарта.
Начин на приготвяне:
- Първо се прави бялата смес, като крема сиренето се обърква с яйцето и подсладителя много бавно и внимателно. След това се прибира в хладилника, докато се прави другата смес.
- Приготвяне на сместа с тиква
Белтъците и жълтъците се разделят в две купи. Към жълтъците се прибавят останалите съставки и се разбиват с бъркалка. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. След това разбитите белтъци се прибавят към другата смес и всичко се обърква с шпатула.
- Използвах правоъгълна тавичка с размери 24 на 11 см., но може да използвате и кръгла. Тавата се застила с хартия за печене. Изсипва се половината от сместа. По средата се слага бялата смес с крема сиренето, а отгоре се разпределя останалата смес с тиквата.
- Пече се в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 40 минути.
Първият вариант на кекса не изглеждаше толкова добре, защото имах проблеми с крема сиренето. Затова направих втори кекс, но и вчерашният се изяде. Не се притеснявайте, ако не ви се получи перфектен, на вкус е повече от чудесен.
Става доста сочен, и в никакъв случай не е сух.
ВАЖНО: Валерия смесва „Стевия за десерти и сладкиши“ с еритритол, тъй като предпочита по-умерено ниво на сладост.
Приятен апетит!