ЧИЙЗКЕЙК- ТИКВЕН КЕКС СЪС СТЕВИЯ

Един невероятно вкусен чийзкейк- тиквен кекс със стевия, по авторска рецепта на Валерия Христова, бърза и лесна за изпълнение.

Подходящ десерт за хора спазващи различни хранителни режими за корекция на теглото, кето и НВХ, активно спортуващи и изобщо всички избрали здравословното хранене. 

 

КЕТО ЧИЙЗКЕЙК ТИКВЕН КЕКС СЪС СТЕВИЯ

 Изпълнението на рецептата не отнема много време, но е толкова вкусно, че си заслужава всяка минута!
За подсладител използвам само „Стевия за десерти и сладкиши“ и „Еритритол на прах“ на Българска стевия, които единствено не ми горчат, а напротив- неразличими са от захарта.

Необходими продукти за:

Бялата част

  • крема сирене – 230 гр.
  • яйце /L размер/ – 1 брой
  • подсладител – 25 гр. /смесвам 1:1 „Стевия за десерти и сладкиши“ с „Еритритол на прах“/

Необходими продукти за:

Кексовото тесто

  • яйца /L размер/ – 4 броя
  • кокосово масло – 30 гр.
  • пюре от тиква – 240 гр.
  • канела – 1/2 ч.л.
  • бадемово брашно – 100 гр.
  • кокосово брашно – 20 гр.
  • бакпулвер – 8 гр.
  • подсладител – 40 гр. /смесвам 1:1 “Стевия за десерти и сладкиши“ и „Еритритол на прах“/
<br />
ЧИЙЗКЕЙК- ТИКВЕН КЕКС СЪС СТЕВИЯ

Начин на приготвяне:

  1. Първо се прави бялата смес, като крема сиренето се обърква с яйцето и подсладителя много бавно и внимателно. След това се прибира в хладилника, докато се прави другата смес.
  2. Приготвяне на сместа с тиква

Белтъците и жълтъците се разделят в две купи. Към жълтъците се прибавят останалите съставки и се разбиват с бъркалка. Белтъците се разбиват с миксер на сняг. След това разбитите белтъци се прибавят към другата смес и всичко се обърква с шпатула.

  1. Използвах правоъгълна тавичка с размери 24 на 11 см., но може да използвате и кръгла. Тавата се застила с хартия за печене. Изсипва се половината от сместа. По средата се слага бялата смес с крема сиренето, а отгоре се разпределя останалата смес с тиквата.
  2. Пече се в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 40 минути.

Първият вариант на кекса не изглеждаше толкова добре, защото имах проблеми с крема сиренето. Затова направих втори кекс, но и вчерашният се изяде. Не се притеснявайте, ако не ви се получи перфектен, на вкус е повече от чудесен.

Става доста сочен, и в никакъв случай не е сух.

 ВАЖНО: Валерия смесва „Стевия за десерти и сладкиши“ с еритритол, тъй като предпочита по-умерено ниво на сладост.

Приятен апетит!

КЕТО ЧИЙЗКЕЙК ТИКВЕН КЕКС СЪС СТЕВИЯ