Кексчета с лешников тахан и стевия

Кексчета с лешников тахан и стевия е поредната здравословна авторска рецепта на Валерия Христова, която е голям наш приятел и редовно ни изпраща своите кулинарни шедьоври!

За съжаление, повечето снимки ги правя вечер. Готвя след работа и няма как да хвана хубава дневна светлина.

Днес, като се прибрах, отворих хладилника да го разчистя. И какво виждам? Останал лешников тахан, който съм забравила. Веднага в главата ми се роди рецепта за тези вкусни кето кексчета с лешников тахан и стевия. А и исках да изпробвам новите ми силиконови формички във форма на чашки. Ми друго е така да ти го поднесат!

Може да си ги извадите цели от чашките, а може и с лъжичка да ги хапнете.

 

И още …

Въпрос от читател: Винаги са ми харесвали тези чашки! Единственото, което ме спира, е въпросът: Не се ли навлажняват кексчетата, като стоят вътре, докато изстинат? Или първо трябва да ги изкараме от чашките за да поизстинат?

Отговор: Веднага ти отговарям. Не, никакъв проблем. Не се навлажняват!

Консумирайте с грижа за вашето здраве и в компанията на любимите ви хора!

Необходими продукти

За тестото:

  • 250 гр. лешников тахан /ползвам на Балчо, че ми е най- изгодно/
  • 100 гр. заквасена сметана
  • 40 гр. разтопено масло
  • 1 ч. л. ванилия
  • 60 гр. подсладител /30 стевия и 30 еритритол/
  • 10 гр. бакпулвер
  • 30 гр. кокосово брашно
  • 3 жълтъка
  •  белтъка- разбити на сняг

Стевия и еритритил ползвам единствено и само на българска стевия!

За крема:

  • 200 мл. течна готварска сметана се разбива хубаво

Начин на приготвяне

На тестото:

Всичко, без белтъците, се разбива добре с миксер. Накрая се прибавят разбитите белтъци и се бърка с шпатула. Готовата смес се изсипва се във формички и се пече на 180 градуса 20-25 минути.

На крема:

Прибавя се 100 гр. маскарпоне и 40 гр. подсладител- стевия или еритритол, аз смесих и двете.
Отгоре поръсете с орехи и… вашите Кето кексчета с лешников тахан и стевия са готови!