Кекс със стевия

Кекс със стевия- една страхотна рецепта, която получихме от Велико Търново!

Кексът определено е един от най-лесните и бързи десерти, които можете да си приготвите вкъщи, без значение дали сте новак в кухнята. В това можете и сами да се убедите, особено когато неочаквано ви дойдат гости и искате да приготвите бърз домашен десерт.

Рецептите са много и разнообразни, но тази е за приготвяне на кекс със стевия, вместо със захар!

Изпрати ни я Ана Кашкавалджиева- Николова, която ни е написала още:

„Скъпи екип на Българска стевия ЕООД, за първи път пробвам да направя кекс със стевия вместо със захар, и съм очарована! Трите ми децата бяха повече от доволни, че кекса е много вкусен, а аз – че е и здравословен! Благодаря ви!“

Като благодарност за чудесната рецепта, която ни изпрати, Ани ще получи от нас Коледен подарък- една опаковка стевия на прах. 

Ето и самата рецепта за приготвянето на кекс със стевия, вместо със захар:

Необходими продукти

  • 250 гр. олио
  • 40 гр. стевия на прах (количеството е въпрос на вкус, стевия на прах е 4-5 пъти по- сладка от захарта)
  • 1 щипка сол
  • 4 яйца
  • 500 гр. брашно
  • 1 бакпулвер
  • 125 мл. прясно мляко
  • настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне

Като начало, пресяват се брашното и бакпулвера, после се смесват със стевията и солта.

После, добавят се предварително отделените жълтъци, олиото и млякото. Белтъците се разбиват „на сняг“, и след това също се добавят към тестото. Бърка се упорито с миксер.

След като тестовото и е почти готово, могат да се добавят и допълнителните съставки, които са по избор. Например: орехи, стафиди и други.

Това е моментът, в който се добавя и настърганата на ситно кора от един лимон.

Продължавате да месите и когато допълнителните съставки се разпределят равномерно, готовата смес се изсипва в предварително избрана подходяща форма. Слага се във фурната и се пече на 160 градуса.

Накрая, след изваждането на готовия кекс със стевия от печката, по желание, може да се полее с разтопен черен шоколад…