Естествен заместител на захарта

фев. 1, 2016

Търновец предлага продукти за диабетици, които са естествен заместител на захарта!

НЯКОЛКО СА ПРИРОДНИТЕ ПРОДУКТА, КОИТО РАЗРАБОТВА ФИРМАТА НА 38-ГОДИШНИЯ ИВАЙЛО ПРОДАНОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА. 

Те са естествен заместител на захарта и подходящи както за диабетици, така и за хора, които желаят да ограничат приема на захар. Продуктите са изцяло екологично чисти, безвредни за организма, издържат всякаква термична обработка, и то без да променят вкуса си. Търновецът, който е и координатор на Националната пациентска организация за Великотърновска област, разказа, че се захванал да внася семена от стевия с благородната мисия да помогне на болните от диабет, а впоследствие превърнал каузата си и в бизнес.

„Всичко започна преди 5 години. Имам близки хора, които страдат от диабет, и когато с мой приятел агроном случайно се запознахме със стевията като билка- естествен заместител на захарта. Бяхме силно впечатлени от ползите и качествата й за пациентите със захарна болест. Поинтересувахме се откъде се внасят семената на растението и всъщност дали у нас се предлагат продукти от стевия.

СТЕВИЯТА БЕШЕ МНОГО СКЪПА И ХОРАТА ТРУДНО МОЖЕХА ДА СИ Я ПОЗВОЛЯТ.

Тогава се роди идеята да внасяме семена и по този начин да направим билката достъпна за всички хора, за да могат да си я отглеждат в домашни условия”, разказа Ивайло.

Той обясни, че растението всъщност не се култивира лесно и е необходимо полагането на специфични грижи. „Това е южноамериканска билка. Най-отглеждана днес е може би в Китай. Вирее в условията на влажния субтропичен климат на областта, в която се намират днешен Парагвай и граничните райони на Бразилия. Сладкият й вкус е открит първо от индианците, а в съвременната наука първи сведения за нея дава американският учен Бертони. Сладостта на стевията идва от листата й, в които се съдържат съединенията стевиозид и ребаудиозид. Те дават вкус между 250 и 300 пъти по-сладък от този на захарта. Позната е още като „медената билка”.

Ние бяхме проучили всички специфики в отглеждането й затова направихме насаждения с нея”, обясни 38-годишният мъж.

Така, най- добрия естествен заместител на захарта- билката стевия, започва да се отглежда и в България!

Впоследствие отворили и цех, сформирали екип от специалисти, който да създаде най-добрата формула на продукт от стевия.

СПОДЕЛЯ, ЧЕ ЗА ПРОДУКТИТЕ Е ИЗПОЛЗВАН ОПИТЪТ НА НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ.

„Не сме правили никакви компромиси по отношение на суровините и съдържанието, продуктът е тестван по много и различни начини, за да се гарантира безопасността му”, обясни Ивайло. За реализацията му обаче били нужни средства и затова ентусиастите написали проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, откъдето получили средства за стартирането на бизнес. С тях закупили машини и точно преди една година първият продукт бил факт.

СТЕВИЯ МОЖЕ ДА СЕ ПОЛЗВА ПО СЪЩИЯ НАЧИН, КАТО ТРАДИЦИОННАТА ЗАХАР.

Стевия се разтваря бързо и лесно в топли и студени течности, не променя сладкия си вкус и е най- подходяща за диабетици.

Хора, които спазват здравословен хранителен режим и диети, също са сред редовно използващите продуктите на Българска стевия ЕООД.

В продукт „Стевия на прах“ има само две съставки – еритритол, който е естествен растителен продукт, извлечен от царевица, и не съдържа ГМО и екстракт от самата билка. „Прахът не влияе върху нивото на кръвната захар, няма вредните ефекти на захарта върху зъбите и не предизвиква поява на кариес. С него може да се приготвят кулинарни рецепти и да се правят консерви”, обясни търновецът.

Ивайло сподели, че фирмата му вече има доста партньори, които разпространяват продуктите. „Основен доставчик е един от най-големите супермаркети в страната (BILLA). Има го и във всички биомагазини”, уточни той.

„Поместили сме още и рецепти със стевия – от сиропи и чайове, до салати, супи и десерти.” Дори съм оставил личния си номер там, за да може всеки, който има въпроси, да се свърже директно с мен”, заяви координаторът на пациентската организация. Ивайло допълни, че екипът от специалисти на фирмата вече е разработил още два нови продукта- също естествен заместител на захарта. В момента се уточняват детайлите около опаковката и скоро ще бъдат пуснати на пазара. В процес на преговори е и бъдещо партньорство с фирма за сладкарски изделия, която има за цел да разработи сладкиши за диабетици с двата продукта.

в-к БОРБА

Търновец предлага продукт за диабетици, който е естествен заместител на захарта

Галина ГЕОРГИЕВА
Снимка Светослав СТЕФАНОВ