Диетични курабийки със стевия
Пчелен мед
Основните компоненти на меда са:
въглехидратите (70 – 80 %), представени главно от глюкоза и фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди. Общото количество глюкоза и фруктоза варира между 65 – 75 %. Съдържанието на захароза е под 5 %, но в някои случаи (акациев, лавандулов и манов мед) достига 8 %.
вода, която съставлява около 15 – 20 % от състава на меда. При водно съдържание над 20 % се създават условия за ферментационни процеси.
органични киселини в малки количества – глюконова, ябълчена, лимонена, оксалова, винена, млечна, малеинова, янтарна, пироглутаминова, бензоена, мравчена.
минерални вещества – в най-голямо количество са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, магнезий.
белтъчни вещества – 0,1 – 1,5 %.
аминокиселини, които в меда са около 20 на брой – пролин, лизин, хистидин, аргинин, треонин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, метионин, изолевцин, левцин, тирозин, трипто
Джинджифил
Джинджифилът е с високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция, както и с високо съдържание на манган и минерали, които изграждат устойчивост към болести. Той предпазва лигавицата на сърцето и кръвоносната система, намалява високото кръвно налягане, а също така намалява и нивата на вредния холестерол в организма на човека. Джинджифилът е естествен антиоксидант, антисептик и има силни антитуморни ефекти върху клетките. Той се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция. Тази ароматна подправка влияе положително върху мъжкото здраве и редовната му употреба повишава потентността.
Канела
Канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет, възбужда апетита, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.
Ръжено брашно
Различава се по химичен състав и по хлебопекарни свойства от пшеничното брашно. Белтъчните вещества на ръженото брашно съдържат основни фракции – глиадинова и глутенинова, почти в равни съотношения.
По аминокиселинен състав белтъчините на ръженото обрашно са близки до белтъчините на пшеничното, но се различават с по-високото си съдържание на незаменимите аминокиселини (лизин и треонин). Ръженото брашно съдържа повече собствени захари и лесноразтворими полизахариди и тризахариди, които се хидролизират до хексози.
Ленено брашно
Лененото брашно е полезна и ценна храна, богата на витамини и минерали и е с ниско съдържание на мазнини. Лененото брашно съдържа фибри, мазнини, протеини, тиамин (витамин В1), рибофлавин, (витамин B2), ниацин (витамин B3), пантотенова киселина (витамин B5), витамин B6, фолиева киселина (витамин B9), витамин С, калций желязо,магнезий, фосфор, калий, цинк. Лененото брашно съдържа до 45% масло, в коетоомега-3 е около 55-60 %, омега-6 е около 15%, омега-9 – около 10%, а наситените мастни киселини – около 10%…
Начин на приготвяне
За приготвянето на тези диетични курабийки със стевия, първо смесете брашното с подправките, ванилията, бакпулвера и стевията на прах.
Медът смесвате с олиото – на слаб огън или на водна баня (за предпочитане от съображения за полезност/вредност), докато се разтвори. Отстранете от огъня и/или водната баня, докато е още горещо – добавете корите от лимон и портокал, за да дадат своя аромат. Добавете лененото брашно, като преди това го смесите с вода. Разбъркайте добре.
След това добавяте сухата смес. Разточвате тесто с дебелина 4-7 мм. Изрязвате фигури, които могат да бъдат украсени със шарени пръчици.
Печете на 200-210 градуса за 10-12 минути.
За да се охладят курабийките, трябва да са поставени на равна повърхност – за да не нарушат формата си.